Genel Bilgi
Kod | SAFS004 |
Ad | Frying Oils Techology and Food Safety for Frying Oils |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Modifiye yağlarının özel olarak dizayn edilmesi gereken yağlar olduğunu bilir. Modifiye yağ üretim prosesi boyunca kalite kontrolün gerekliliğini kavrar. Modifiye yağ işleme teknolojisindeki yeni gelişmeleri takip eder.
Dersin İçeriği
Yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, özel amaçlı olarak üretilen endüstriyel yağlar, modifiye yağ teknolojisi alanında gelişmeler.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Modifiye yağların üretim süreçlerini ayırt eder |
ÖÇ02 | Katı yağ üretim süreçlerini anlar |
ÖÇ03 | Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar |
ÖÇ04 | Ulusal düzeyde modifiye yağ sektörünün tanır |
ÖÇ05 | Modifiye yağ teknolojisi alanında teknolojik gelişmeleri izler ve olası problemler hakkında çözüm bulur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | 4 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yağların fiziksel özelliklerini belirleyen etmenler | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Yağ Modifikasyon Teknikleri -I | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Yağ Modifikasyon Teknikleri -II | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | fraksiyonel kristalizasyonun tekniği, mekanizması ve sanayideki uygulamaları | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | hidrojenasyon teknolojisi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | hidrojenasyonun mekanizması ve kinetiği | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | hidrojenasyon katalizörleri | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Yazılı Sınav |
9 | hidrojene edilecek yağların nitelikleri | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | hidrojenasyonun kontrolü. | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | in-es teknolojisi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | yağların trigliserid yapıları | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | in-es tepkimelerinin mekanizması ve kinetiği | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | in-es tekniğinde hesaplamalar, in-es katalizörleri, sanayide in-es uygulamaları | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | margarin teknolojisi. Modifiye Yağ Teknolojisinde Yeni Gelişmeler | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl sonu sınavları | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav |
17 | Yarıyıl sonu sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |