Genel Bilgi
Kod | BK585 |
Ad | Özel Sebze Zararları |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 2-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 2.5 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. İsmail DÖKER |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Sebze yetiştiriciliğinde önemli problemlerden biri de zararlılardan kaynaklan problemlerdir. Ürün kaybına neden olan etmenler karşı başarılı bir mücadele yapabilmek için bunların tanınmaları, yayılışları, ekolojik istekleri, biyolojileri, davranışları, bitkinin hangi organında ve nasıl bir zarar oluşturdukları, zararın ekonomik olma derecesi ve önemi ile zararı önlemede yapılması gereken temel mücadele yöntemleri üzerinde durulur. Zararlıların doğal düşmanlarının bilinmesinde zorunluluk vardır. Bu derste zararlılar bitki gruplarına göre bir düzen içerisinde sıralanmışlardır.
Dersin İçeriği
Çevre ve insan sağlığı açısından Organik ve Entegre tarımın ön plana çıktığı günümüz koşullarında sebzelerde (Domates, Biber, Patlıcan, Kabak, Kavun, Karpuz, Hıyar, Lahana, Karnabahar, Brokoli gibi kültür bitkilerinde) zarar oluşturan böcekler ile diğer hayvansal kökenli zararlılar ve bunların mücadeleleri Tüm Savaş ilkeleri doğrultusunda bu ders kapsamında anlatılmaktadır.
Dersin Ön Koşulu
yoktur
Kaynaklar
Important Pests in Vegetable Crops. HANDBOOK OF VEGETABLE PRESERVATION AND PROCESSING, 2ND EDITION, pp.113-135, 2016
Notlar
mportant Pests in Vegetable Crops. HANDBOOK OF VEGETABLE PRESERVATION AND PROCESSING, 2ND EDITION, pp.113-135, 2016
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Sebze zararlılarını öğrenir |
ÖÇ02 | Sebze zararlıların biyolojilerini kavrar |
ÖÇ03 | Sebze zararlılarına karşı uygulanacak kültürel önlemleri öğrenir |
ÖÇ04 | Sebze zararlılarına karşı uygulanacak kimyasal savaşı öğrenir |
ÖÇ05 | Sebze zararlılarına karşı uygulanacak biyolojik savaş yöntemini kavrar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel bilim, genel ziraat mühendisliği, bitkisel üretimle ilgili temel konularda bilgi sahibi olur | 1 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların biyolojisi, ekolojisi, sistematiği ve mücadele yöntemlerini öğrenir | 5 |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kültür bitkilerinde verim kaybına neden olan hastalık, zararlı ve yabancı otların tanısı, biyolojisi ve mücadelesini uygulamalı olarak öğrenir | 5 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bitki koruma problemlerini kavrar, bilimsel yöntemlerle çözümü için gerekli beceriyi kazanır | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Laboratuvar kullanma, analiz yapma ve sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor yazma becerisi kazanır | 4 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bitki koruma problemlerine karşı uygun mücadele yöntemlerini seçerek, pratikte doğru kullanımını sağlar | 1 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Gerekli teknolojileri kullanarak bilgiye ulaşır, bunları sentezleyerek sözlü sunumlar yapar | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki koruma ile ilgili temel ve kavram bilgilerini sentezleyerek lisans eğitimi süresince edindiği mesleki yeterlilikler çerçevesinde, uzmanlaşmak istediği bilim dalına yönelik kendini geliştirme becerisi kazanır | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanlaşmak istediği alanda yurtiçi ve yurtdışı süreli yayınları izleyebilir ve yorumlama yetisi kazanır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Elde ettiği bilimsel araştırma sonuçlarını rapor/tez haline dönüştürebilir ve bunlardan bilimsel yayınlar üreterek sunabilir | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre/halk sağlığı ve tarımsal üretim ile ilişkili olarak biyogüvenlik konularında aldığı bilgileri uygulayabilme | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bitki koruma ve alanı ile ilgili güncel kaynaklara ulaşır ve sorunların çözümü için bunları kullanma yetisi kazanır | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Laboratuvar kullanım yöntem ve tekniklerini kullanma becerilerini geliştirir | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bitki koruma alanındatoplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunabilir |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Sebzedeki Genel Zararlılar -1 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
2 | Sebzedeki Genel Zararlılar -2 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
3 | Sebzedeki Genel Zararlılar-3 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
4 | Sebzedeki Genel Zararlılar-4 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Yaprakları yenen sebzelerin zararlıları | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Kök ve yumrusu yenen sebzelerin zararlıları | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Meyvesi yenen sebzelerin zararlıları -1 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Meyvesi yenen sebzelerin zararlıları -2 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
10 | Çiçek, tohum ve diğer organları yenen sebzelerin zararlıları -1 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Presss | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
11 | Çiçek, tohum ve diğer organları yenen sebzelerin zararlıları - 2 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | İştah açıcı ve salatası yapılan aromalı sebzelerin zararlıları - 1 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | İştah açıcı ve salatası yapılan aromalı sebzelerin zararlıları -2 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Mantar zararlıları -1 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
15 | Mantar zararlıları-2 | Handbook of Vegetable Pests, 2001, Academic Press | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 159 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,36 | ||
AKTS | 6 AKTS |