BT025 Süt ve Süt Ürünleri Biyoteknolojisi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT025
Ad Süt ve Süt Ürünleri Biyoteknolojisi
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA BERKAY KARACA
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Süt ve süt ürünlerinin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerini ve üretim teknolojilerini öğretmektir.

Dersin İçeriği

Sütün bileşimi ve özellikleri, süt endüstrisinde starter kültürler ve enzimler, sütte bulunan doğal antimikrobiyel sistemler, süt endüstrisinde süt ürünlerinin işlenmesinde kullanılan biyoteknolojik proseslerin temeli, esası ve üretim akım şemaları (içme sütü, yoğurt, peynir, tereyağ, dondurma, koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri teknolojileri), peynir olgunlaştırılmasının hızlandırılması ve yöntemleri, fermente ve probiyotik süt içecekleri, peyniraltı suyunun işleme yöntemleri ve süt endüstrisinde kullanım alanları dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kınık, Ö., Uysal, H., Akalın, S., Karagözlü, C. 2007. Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi . E.Ü.Z.F. Basılmamış Ders Notları, Bornova/İzmir. Modern Dairy Technology: Advances in Milk Products

Notlar

YARDIMCI KİTAPLAR: 1. Metin,M.1998.Süt teknolojisi.Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:33 İzmir 2. Yetişmeyen A.1997 Süt Teknolojisi. Ankara Üni.Ziraat Fakültesi Yayın No:1482 Ankara 3. Üçüncü M.2002.Süt Teknolojisi. Ege Üni.Mühendislik Fakültesi yayınları No:32 İzmir


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Hammaddenin özelliklerini ve bu özelliklerin teknolojik açıdan önemini anlatır.
ÖÇ02 Süt teknolojisinde kullanılan teknolojik işlemleri ve ekipmanları anlatır.
ÖÇ03 Süt ürünlerinde kullanılan starter kültür, enzim ve yardımcı maddeleri tanımlar.
ÖÇ04 İçme sütü, fermente süt ürünleri, peynir, tereyağı ve dondurma vs üretim teknolojilerini anlatır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 2
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sütün bileşimi ve özellikleri ile ilgili genel bilgiler Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Süt endüstrisinde kullanılan starter kültürler ve enzimler Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Sütte bulunan doğal antimikrobiyal sistemler (laktoferrin, laktoperoksidaz, lizozim) ve süt endüstrisinde kullanımı Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Anlatım
4 İçme sütü teknolojisi (Isıl işlemin sütün bileşimi, kimyasal, biyokimyasal ve mikrobiyolojik nitelikleri üzerine etkileri, pastörize ve sterilize sütün nitelikleri, aseptik dolum sistemleri, aseptik paketleme) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Fermente Ürünler Üretim Teknolojisi: Yoğurt teknolojisi (yoğurt üretiminde otomasyon ve mekanizasyon: yoğurda işlenecek sütlerin standardizasyonu, homojenizasyon, ısıl işlem, fermantasyon, kültür kullanımı ve özellikleri, yoğurt jeli oluşum mekanizması ve yoğurt biyokimyası, asetaldehit oluşumu) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Fermente Ürünler Üretim Teknolojisi: Ayran, Kefir, Kımız Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Peynir teknolojisi: Temel peynir üretim aşamaları (ısıl işlem, kazein ve sütün pıhtılaşma mekanizması, peynir starter kültürleri, süzme, baskılama, tuzlama, ambalajlama, depolama, peynirde olgunlaşma) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Peynir teknolojisi (yabancı tip peynirler, pasta-filata tipi peynirler, eritme peynirleri, organik asitlerle pıhtılaştırılan peynirler, geleneksel peynir çeşitleri) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Peynir olgunlaştırılmasının hızlandırılması ve yöntemleri (olgunlaştırma sıcaklığının yükseltilmesi, enzim ve kültür ilavesi, peynir bulamacı sistemi, yüksek basınç uygulaması) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Tereyağı teknolojisi (pastörizasyon, fiziksel ve biyolojik olgunlaştırma, tuzlama yöntemleri, malakse, ambalajlama, muhafaza) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Koyulaştırılmış süt ürünleri teknolojisi (şekersiz ve şekerli evapore süt üretimi, rekombine evapore süt, diğer konsantre süt ürünleri) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
13 Kurutulmuş süt ürünleri teknolojisi: Süt tozu, peyniraltı suyu tozu, kazein ürünleri, laktoz üretimi, kurutma teknikleri, ambalajlanması, depolanması ve nitelikleri Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Dondurma teknolojisi (dondurma miksi hazırlanması, dondurma mikslerinde ısıl işlem, homogenizasyon, olgunlaştırma, dondurma prosesi , dondurmada overrun, paketleme ve sertleştirme) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım
15 Peyniraltı suyu teknolojisi (peyniraltı suyu, tozu ve proteinleri) Kitaplarda ilgili bölümler, ders notu, konuyla ilgili makaleler, sunular, ödevler, web içeriği, örnek sorular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 12.05.2023 01:22