Genel Bilgi
Kod | ZO636 |
Ad | Çiftlik Hayvanlarında Beslenme ve Çevre İlişkileri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. LADİNE ÇELİK |
Dersin Amacı / Hedefi
Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı, hayvan çevre interaksiyonu, besleme çevre interaksiyonu, çevre sıcaklığı, fotoperiyot, sosyal faktörler, barınak, hastalıklar ve diğer çevre faktörleri ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler konularında öğrencilerin yetiştirilmesi
Dersin İçeriği
Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı, hayvan çevre interaksiyonu (termal denge, termal bölge vb.), besleme çevre interaksiyonu (sindirilebilirlik, yemin enerjisi vb.), çevre sıcaklığı (düşük ve yüksek çevre sıcaklıkları), fotoperiyot (gün uzunluğu, aydınlatma programı, vb.), sosyal faktörler (cinsiyet, yerleşim sıklığı, sürü düzeni, vb.), barınak (tip, ekipman, vb.), hastalıklar ve diğer çevre faktörleri (suya uzaklık, rüzgar, zeminin niteliği vb.) ile hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkiler değerlendirilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
NRC (1981). Effect of Environment on Nutrient Requirements of Domestic Animals.
Notlar
NRC (1981). Effect of Environment on Nutrient Requirements of Domestic Animals.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımını öğrenir. |
ÖÇ02 | hayvan çevre interaksiyonunu öğrenir. |
ÖÇ03 | besleme çevre interaksiyonunu öğrenir. |
ÖÇ04 | çevre sıcaklığı, fotoperiyot, sosyal faktörler, barınak, hastalıklar ve diğer çevre faktörleri ile ilişkileri öğrenir. |
ÖÇ05 | hayvanın besin madde gereksinmeleri ve yem tüketimi arasındaki ilişkileri öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 1 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 1 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı-giris | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Çiftlik hayvanları ve çevresinin tanımı-poultry | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | hayvan çevre interaksiyonu-poultry | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | hayvan çevre interaksiyonu-ruminants | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | besleme çevre interaksiyonu-poultry | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | besleme çevre interaksiyonu-ruminants | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | yüksek, düşük, termonötral çevre sıcaklığı-poultry | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | yüksek, düşük, termonötral çevre sıcaklığı-ruminants | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | fotoperiyot | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | sosyal faktörler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | barınak | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | hastalıklar | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | hayvanın besin madde gereksinmeleri | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | yem tüketimi arasındaki ilişkiler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |