Genel Bilgi
Kod | ZO0055 |
Ad | Tavuk Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Muhafaza Yöntemleri |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MİKAİL BAYLAN |
Dersin Amacı / Hedefi
Kanatlı hayvanlarda et ve yumurta özellikleri, işleme ve muhafaza yöntemlerini öğretmek
Dersin İçeriği
Yumurtanın özellikleri, yumurta iç ve dış kalite kriterleri, yumurta işleme, yumurta muhafaza yöntemleri, tavuk etinin özellikleri, kesim ve işleme yöntemleri, tavuk etinin muhafaza yöntemleri
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
power point sunular, internet kaynakları.
Notlar
bilimsel makaleler.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kanatlılarda yumurta ve et özelliklerini bilir |
ÖÇ02 | Yumurta et kalitesi kriterlerini bilir |
ÖÇ03 | Tavuk ürünlerini muhafaza yöntemlerini bilir |
ÖÇ04 | yumurta iç ve dış kalitesini bilir, yumurtaların depolama koşullarını bilir. |
ÖÇ05 | kaliteli ürünün nasıl olması gerektiğini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 5 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 5 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yumurtanın besin madde içeriği | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Yumurta iç ve dış kalite özellikleri | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Türk gıda kodeksine göre yumurta kalitesi | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Yumurta işleme yöntemleri | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Yumurta muhafaza yöntemleri | ders konularının okuması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Laboratuvar uygulaması-1 | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Laboratuvar uygulaması-2 | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Tavuk etinin özellikleri | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Tavuk etinin besin madde içeriği | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Kesim ve işleme yöntemleri | ders konularının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kesimhane ziyareti | kesimhane hakkında bilgi | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
13 | Hindi eti ve kalitesi | ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Kaz ve ördek eti kalitesi | ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Genel değerlendirme | tüm notların gözden geçirilmesi | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |