ZO657 Sığır Yetiştiriciliğinde İklimsel Elementlerin Üretime Etkisi ve Alınabilecek Önlemler

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO657
Ad Sığır Yetiştiriciliğinde İklimsel Elementlerin Üretime Etkisi ve Alınabilecek Önlemler
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, zootekni öğrencilerine çeşitli iklim faktörlerinin üretim üzerindeki etkilerini ve bu alanda alınacak önlemleri bildirmektir.

Dersin İçeriği

Bu ders çeşitli iklim faktörleri, sıcaklık, yağış, nem, hava hareketi, radyasyon, ısı alışverişi, kondüksiyon, konveksiyon evaporasyon mekanizmalari, sıcağa karşı alınabilecek önlemleri duş temini, havalandırma ve teknik detaylarını içermektedir

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020 GÖNCÜ S. 2018. Sığır davranışları ve sürü yönetimi, Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

GÖNCÜ S.2021. SIĞIRCILIK. Akademisyen, Ankara, 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İklim faktörlerinin hayvansal verim üzerine etkilerini öğrenir
ÖÇ02 İklim faktörlerinin hayvan metabolizma üzerine etkilerini öğrenir
ÖÇ03 İklim faktörlerinin hayvansal refahı üzerine etkilerini öğrenir
ÖÇ04 İklim faktörlerini sınıflaması ve alınacak önlemelri öğrenir
ÖÇ05 İklim faktörlerinin hayvansal verim,üretim kabiliyeti ve metabolizma üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır.
ÖÇ06 sıcaklık stresinin sırlar üzerine etkileri ve korunma yöntemlerini öğrenir
ÖÇ07 süt sığırcılığında sıcaklık stresi ve korunma yöntemlerini öğrenir
ÖÇ08 Süt ve et sığırcılığında ile sığır ebsicliğinde serinletme uygulama çeşitlerini öğrenir
ÖÇ09 inekleri serinletme uygulama tekniklerini öğrenir
ÖÇ10 ineğin çevreye tepkilerinin tespitini öğrenir
ÖÇ11 iklim faktörlerinin süt sığırcılığı, süt verimi ve süt kalitesi üzerine etkileri verilmektedir.
ÖÇ12 iklim faktörlerinin kırmız et üretim potansiyeli üzerine etkileri ve üretim planlaması
ÖÇ13 iklim faktörlerinin besi performasnı üzerine etkileri verilmektedir
ÖÇ14 iklim faktörlerinin et kalitesi üzerine etkileri verilmektedir
ÖÇ15 Besi yetiştiriciliğinde iklim faktörlerinin beside karlılık üzerine etkileri verilmektedir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İklim faktörlerinin önemi, iklimin canlılar üzerindeki etkisi, geçmişten günümüze iklimsel değişimler Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 İklim faktörlerinin metabolizma üzerine etkileri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Hayvanların ideal yaşam alanları ve iklime adaptasyon süreçleri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Hayvan ekolojisinin incelenmesi ve habitat seçiminin önemi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 İklimsel değişimlerin hayvancılık ekonomisine etkileri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Türkiye'de küresel ısınmanın tarım faaliyetlerine etkileri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Süt sığırcılığında sıcaklık stresi ve korunma yolları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İklim faktörlerinin sebep olduğu besi performans ve et kalite kaybı Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
10 Süt sığırı yetiştiriciliğinde iklim unsurlarının neden olduğu verim kayıpları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
11 Küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri ve hayvancılığa etkileri Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
12 İklim Değişikliğinde dikkate alınması gereken konular Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 İklim unsurlarının sığır yetiştiriciliği üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 İklimsel değişikliğin sebep olduğu verim kayıplarını iyileştirme çalışmalarının incelenmesi Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 İklim etkilerinin minimum seviyede tutulması amacıyla yapılması gereken çalışmalar Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Öğretim üyesince verilecek kaynaklar ve internet araştırması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 03:56