TM535 Tarımsal Mekanizasyon Uygulamaları ve Çevresel Etkileri

6 AKTS - 3-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM535
Ad Tarımsal Mekanizasyon Uygulamaları ve Çevresel Etkileri
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ALİ BAYAT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders kapsamında bitkisel üretimde uygulanan çeşitli tarımsal mekanizasyon faaliyetlerinin; toprak işleme, gübreleme, ilaçlama ve hasat sonrası tarımsal artıkların çevre koruma üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri incelenerek, çevre korumaya yönelik tarımsal mekanizasyon uygulamaları üzerinde durulacaktır.

Dersin İçeriği

Tarımsal sistemler, Enerji döngüsü, Hidrolojik döngü, besin döngüsü ve modern tarım sistemleri ve çevre konusunda genel bilgiler. Toprak işlemenin amacı ve toprak işlemem sistemleri, toprak işlemenin uzun vade de toprak üzerindeki etkileri, Ekim dikim işlemleri, Doğrudan ekim tekniği, Tek trafikte ekim teknolojileri,Tarım ilacı uygulama teknolojileri ilaç sürüklenmesi ve sürüklenme azaltıcı teknolojile:su kirliliğ, sulama sistemleri r,Gübreleme teknikleri, gübrelerin insan ve çevre sağlığına etkileri, Çevreye duyarlı gübre uygulamam teknolojileri, Değişken oranlarda sıvı ilaç uygulamaları ve gübre uygulama örnekleri,Hasat ve harman makinaları, hasat ve harman makinalarda insan ve çevre sağlığına yönelik teknolojik yenilikler,Havyan barınakları, çevre denetim sistemleri, hayvansal atıkların değerlendirilmesi ve bertarafı teknolojileri

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

How Can We Reduce Agricultural Pollution?ISBN:1467795143 Pollution A to Z, Vol. 2: Labor, Farm to Zero Population Growth & Index by Richard M. Stapleton

Notlar

Ders Sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tarımsal sistemler, Enerji döngüsü, Hidrolojik döngü, besin döngüsü ve modern tarım sistemleri ve çevre konusunda genel bilgileri öğrenir.
ÖÇ02 Tarımsal Faliyetler: Toprak işlemenin amacı ve toprak işlemem sistemleri, toprak işlemenin uzun vade de toprak üzerindeki etkileri öğrenir.
ÖÇ03 Tarımsal Faliyetler: Ekim dikim işlemleri, Doğrudan ekim tekniği, Tek trafikte ekim teknolojilerini öğrenir.
ÖÇ04 Tarımsal Faliyetler: Tarım ilcaı uygulama teknolojileri ilaç sürüklenmesi ve sürüklenme azaltıcı teknolojileri öğrenir.
ÖÇ05 Tarımsal Faliyetler: Tarım ilaçları ambalajları yönetimi Türkiye ve dünyadan örnekler, Tarım ilaçlarının bertarafı ve ilaç atıkları yönetiminde Biyofiltreleri öğrenir.
ÖÇ06 Tarımsal Faliyetler: Gübreleme teknikleri, gübrelerin insan ve çevre sağlığına etkileri, Çevreye duyarlı gübre uygulamam teknolojilerini öğrenir.
ÖÇ07 Tarımsal Faliyetler: Değişken oranlarda sıvı ilaç uygulamaları ve gübre uygulama örneklerini öğrenir.
ÖÇ08 Tarımsal Faliyetler:su kirliliği, sulama sistemlerini öğrenir.
ÖÇ09 Tarımsal faliyetler: Hasat ve harman makinaları, hasat ve harman makinalarda insan ve çevre sağlığına yönelik teknolojik yenilikleri öğrenir.
ÖÇ10 Tarımsal Faliyetler: Havyan barınakları, çevre denetim sistemleri, hayvansal atıkların değerlendirilmesi ve bertarafı teknolojilerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeterliliklerine sahip olur. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi alanı ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler. 1
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanı ile ilgili bir problemin kurgulanmasından başlayarak, yeni çözüm teorileri geliştirir
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik ve profesyonel bağlamda teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çalışmaların sonuçları, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak en az bir yabancı dil kullanarak gerek yurt içi gerekse yurt dışında aktarabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tarımsal sistemler, Enerji döngüsü, Hidrolojik döngü, besin döngüsü ve modern tarım sistemleri ve çevre konusunda genel bilgiler Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Tarımsal Faliyetler: Toprak işlemenin amacı ve toprak işlemem sistemleri, toprak işlemenin uzun vade de toprak üzerindeki etkileri, Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Tarımsal Faliyetler: Ekim dikim işlemleri, Doğrudan ekim tekniği, Tek trafikte ekim teknolojileri Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Tarımsal Faliyetler: Tarım ilcaı uygulama teknolojileri ilaç sürüklenmesi ve sürüklenme azaltıcı teknolojiler Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Tarımsal Faliyetler: Tarım ilaçları ambalajları yönetimi Türkiye ve dünyadan örnekler, Tarım ilaçlarının bertarafı ve ilaç atıkları yönetiminde Biyofiltreler Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Tarımsal Faliyetler: Gübreleme teknikleri, gübrelerin insan ve çevre sağlığına etkileri, Çevreye duyarlı gübre uygulamam teknolojileri Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Tarımsal Faliyetler: Değişken oranlarda sıvı ilaç uygulamaları ve gübre uygulama örnekleri Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Tarımsal Faliyetler:su kirliliğ, sulama sistemleri Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Tarımsal faliyetler: Hasat ve harman makinaları, hasat ve harman makinalarda insan ve çevre sağlığına yönelik teknolojik yenilikler Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Tarımsal Faliyetler: Havyan barınakları, çevre denetim sistemleri, hayvansal atıkların değerlendirilmesi ve bertarafı teknolojileri Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Doğal olaylar ve çevre Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Tarımsal atık yönetimi (anız ve budama atıkları) Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Ödev I Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Ödev II Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders kitabının ilgili bölümün gözden geçirilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 153
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,12
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2023 03:49