Genel Bilgi
Kod | SY527 |
Ad | Balık Anesteziyolojisi |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, balık anesteziyolojisi; anesteziklerin farmakolojisi; balıklarda anesteziyolojinin safhaları; balıklarda kullanılan başlıca anestezikler ve balık üzerindeki etkileri konusunda öğrenciye bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Anestezik maddelerin farmakolojisi; akvakültürde kullanılan başlıca anestezik maddeler, çeşitleri, özellikleri, balıklar üzerindeki anestezik ve yan etkileri; balıklarda anestezinin safhaları; anesteziklerin adjuvant maddelerle birlikte kullanılması ve avantajları; anezteziklerin su kalitesine etkileri; balık taşımacılığında anestezi boyunca su kalitesinin kontrolü.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Treves-Brown, K.M. 2000. Applied Fish Pharmacology. Springer Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-94-017-0761-9
Notlar
Anaesthetics in Aquaculture, SRAC Publication No: 3900, USA
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık anesteziyolojisinin genel prensiplerini kavrar. |
ÖÇ02 | Balığın türüne ve koşullarına göre, uygun anestezik maddeyi ve dozunu seçer. |
ÖÇ03 | Anestezi altında balıkların uzun süren taşımacılığını gerçekleştirir. |
ÖÇ04 | Balıkların tartım ve ölçülmesinde anestezik madde kullanarak denemelerde kolaylık sağlar. |
ÖÇ05 | Balıkların anestezi edilmesi konusunda çiftçilere danışmanlık yapar. |
ÖÇ06 | Sentetik anestezikler ve doğal anesteziklerin farkını kavrar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır. | 2 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 1 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır. | 1 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dersin bütünü hakkında özet bilgi. | Öğrenci ders notu ile gelir. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Anesteziyolojinin genel prensipleri. | Ders notunu okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Anestezik maddelerin farmakolojisi. | Ders notunu okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Anestezinin safhaları | Ders notu ve önerilen kaynakları okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
5 | Balıkçılıkta kullanılan başlıca anestezik maddeler ve bunların özellikleri. | Ders notu ve önerilen kaynakları okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
6 | Anesteziklerin etki mekanizması | Ders notu ve önerilen kaynakları okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
7 | Balıkçılıkta kullanılan anastezik maddelerin başlıca yan etkileri ve alınacak önlemler. | Ders notu ve önerilen kaynakları okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
8 | Ara Sınav | Ara sınava hazırlık. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Balıklarda anestezik uygulamalar. | Ders notu ve önerilen kaynakları okuma. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması |
10 | Balık taşımacılığında anestezik madde kullanılması. | Kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösterip Yaptırma, Bireysel Çalışma |
11 | Aneatezik maddelerin su kalitesine etkileri. | Kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
12 | Anesteziklerle birlikte adjuvant made kullanılması. | Kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
13 | Balık anesteziyolojisindeki son gelişmeler. | Kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Ev ödevlerinin değerlendirilmesi | Ödev için hazırlık. | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Ödev konuları üzerinde tartışma | Ödev için hazırlık. | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |