SAİ552 Balıkçılıkta Alternatif Ürünler

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ552
Ad Balıkçılıkta Alternatif Ürünler
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri endüstrisinin yan ürünlerini kavramak, doğrudan yenilebilen (balık yağı, balık proteini konsantreleri, balık unu, fermente su ürünleri) ve yenilemeyen yan ürünlerin (balık silajı, kitin, jelatin, insülin iyot, mannit vb.) tıbbi ve biyolojik değerlendirilmesi hakkında temel bilgileri kazanmaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste doğrudan yenilebilen su ürünleri yan ürünlerinin değerlendirilmesi (balık yağı, balık proteini konsantreleri, balık unu, fermente su ürünleri) ve besleyici değerleri açıklanmaktadır. Doğrudan yenilemeyen veya insan gıdası olamayan yan ürünlerin tıbbi ve biyolojik açıdan değerlendirilmesi (balık silajı, kitin, jelatin, insülin iyot, mannit vb.) öğretilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Maximising the value of marine by-products, (2007). Edited by Fereidoon Shahidi,Published

Notlar

Utilization of fish waste.Author(s): Raúl Pérez Gálvez; Jean-Pascal Bergé Publisher: CRC Press, Year: 2013 ISBN: 9781466585805,1466585803


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünleri işleme atıklarının önemini açıklar
ÖÇ02 Yenilebilen yan ürünlerin değerlendirilmesini kavrar
ÖÇ03 İşleme atıklarından elde edilen biyoaktif bileşenleri açıklar
ÖÇ04 Denizel yan ürünlerin farmasötik, tıbbi ve kozmetik olarak kullanım olanaklarını listeler
ÖÇ05 Yenilemeyen yan ürünlerin değerlendirilmesini açıklar
ÖÇ06 Su ürünleri yetiştiriciliği ve hayvan yemleri için deniz ürünlerinin işlenmesinden elde edilen yan ürünlerin kullanımlarını gösterir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dünyada ve Türkiyede Su ürünleri işleme atıklarının durumu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Yenilebilen su ürünleri atıkları ve kullanım alanları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Balık Protein Konsantreleri Üretim Teknolojisi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Fermente Su Ürünleri Üretimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Hidrolize Balık Ürünleri Üretimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Vitamin ve Kalsiyum Üretimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Sanayide kullanılan Yenilemez Ürünler İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Balık Unu İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Balık Silajı İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Balık Derisi, Tutkal, İnsülin üretimi İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 İyot ve Mannit Üretimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Gösteri
13 Kitin ve Kitosan Üretimi ve Kullanım alanları İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
14 Kollojen ve jelatin Üretimi ve Kullanım Alanları İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
15 Gübre ve Rennin eldesi İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.05.2023 10:15