SAİ021 Balıkta Bozulma Etmeni Bakteriler ve Gıda Kaynaklı Patojenlerin Moleküler Tanımlanması

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ021
Ad Balıkta Bozulma Etmeni Bakteriler ve Gıda Kaynaklı Patojenlerin Moleküler Tanımlanması
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste, balıkta bozulmaya yol açabilen bakteriler ve gıda kaynaklı patojenler, genel özellikleri ile ilgili konulara değinilecektir. Balık etinde bozulma etmeni bakteri ve gıda kaynaklı patojen tespiti, geleneksel mikrobiyolojik teknikler, polimeraz zincir reaksiyon, polimeraz zincir reaksiyonuna dayalı moleküler tanımlama yöntemleri ve geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması, polimeraz zincir reaksiyonunun avantaj ve dezavantajları, örnekleme, 16S Ribozomal DNA Bölgesinden Primer Tasarlanması, PCR reaksiyonu, elektroforez analizi, sonuçların değerlendirilmesi hakkında bilgiler verilecektir

Dersin İçeriği

Balıkta mevcut olabilen bozulma etmeni bakteriler ve gıda kaynaklı patojenler, genel özellikleri, balık etinde bozulma etmeni bakteri ve gıda kaynaklı patojen tespiti, geleneksel mikrobiyolojik teknikler, polimeraz zincir reaksiyonu, polimeraz zincir reaksiyonuna dayalı moleküler tanımlama yöntemleri, geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması, polimeraz zincir reaksiyonunun avantaj ve dezavantajları, örnekleme, 16S Ribozomal DNA Bölgesinden Primer Tasarlanması, PCR reaksiyonu, elektroforez analizi, sonuçların değerlendirilmesi.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Balıkta Bozulma Etmeni Bakteriler ve Gıda Kaynaklı Patojenlerin Moleküler Tanımlanması başlıklı ders notu

Notlar

Ders ile ilgili mevcut makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balıkta mevcut olabilen bozulma etmeni bakterilerİ listeler
ÖÇ02 Geleneksel mikrobiyolojik teknikler, polimeraz zincir reaksiyonu ve buna dayalı moleküler tanımlama yöntemleri ve geleneksel yöntemlerle karşılaştırılmasını öğrenir.
ÖÇ03 Polimeraz zincir reaksiyonunun avantaj ve dezavantajları, örnekleme, 16S Ribozomal DNA Bölgesinden Primer Tasarlanması ve PCR reaksiyonu hakkında bilgi elde edir
ÖÇ04 Elektroforez analizi, sonuçların değerlendirilmesi hakkında bilgi edinir.
ÖÇ05 Gıda kaynaklı patojenleri listeler
ÖÇ06 Bakterilerin genel özelliklerini belirtir
ÖÇ07 Balık etinde bozulma etmeni bakteri ve gıda kaynaklı patojen tespitini gösterir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi konularında lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgiyi farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirerek yeni bilgiler oluşturur ve yorumlar 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında karşılaştığı sorunları uygun bilimsel yöntemleri kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütür ve sonuçlarını değerlendirir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanıyla ilgili beklenen ya da öngörülmeyen sorunlara yönelik çözüm yöntemi belirler ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır, bu kaynaklardan yararlanır, edindiği bilgi ve beceriyi eleştirel olarak değerlendirir ve öğrenmeyi yönlendirir. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanındaki güncel bilgileri veya çalışmalarını yazılı görsel ve sözlü olarak sunabilir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dilde sözlü yazılı iletişim kurabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile iletişim teknolojilerini etkin şekilde kullanabilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayınlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir, denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planı geliştirebilir ve elde edilen sonuçları kalite süreçleri kapsamında değerlendirebilir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme becerilerini disiplinler arası çalışmalarda uygular 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balıkta mevcut olabilen bozulma etmeni bakteriler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
2 Gıda kaynaklı patojenler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Bakterilerin genel özellikleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Balık etinde bozulma etmeni bakteri ve gıda kaynaklı patojen tespiti Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Geleneksel mikrobiyolojik teknikler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Polimeraz zincir reaksiyonu Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Polimeraz Zincir Reaksiyonuna dayalı moleküler tanımlama yöntemleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 PCR'ın geleneksel yöntemlerle karşılaştırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Polimeraz zincir reaksiyonunun avantaj ve dezavantajları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 PCR için örneğin hazırlanması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
12 16S Ribozomal DNA Bölgesinden Primer Tasarlanması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
13 PCR reaksiyonu Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Elektroforez analizi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Sonuçların değerlendirilmesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılıl sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.05.2023 10:15