EFR511 Otakoidler ve Farmakolojik Özellikleri

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EFR511
Ad Otakoidler ve Farmakolojik Özellikleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. FATMA AYDINOĞLU


Dersin Amacı

Otakoidlerin sınıflandırmaları, etkileri, etkilerine aracılık eden reseptörler, etki mekanizmaları, fizyolojik ve fizyopatolojik olaylardaki rollerini, otakoidler ve antagonistlerinin indikasyonları, kontrindikasyonları, yan tesirlerini açıklamaları amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Otakoidlerin sınıflandırılması, fizyolojik etkileri, reseptörleri, etki mekanizmaları, hastalıkların fizyopatolojisindeki rolleri, otakoidlerin ve antagonistlerinin farmakolojik etkileri, etki mekanizmaları, indikasyonları, yan tesirleri, kullanımlarının kontrindike olduğu durumlar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Akılcı Tedavi Yönünden Tıbbi Farmakoloji 1ve2 cilt, Pelikan Yayınları, 2019

Notlar

Farmabul. Çukurova Nobel Tıp Kitabevi, Adana,2014


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Otakoidleri tanımlar ve sınıflandırırlar.
ÖÇ02 Histaminin reseptörlerini sınıflandırır, lokalizasyonlarını ve aracılık ettikleri olayları açıklarlar.
ÖÇ03 Histamin preparatları ve klinik kullanımlarını tanımlar.
ÖÇ04 H1 reseptör blokörlerinin farmakolojik etkileri, indikasyonları, yan tesirleri ve kontrindikasyonlarını açıklar.
ÖÇ05 H2 reseptör blokörlerinin farmakolojik etkileri, indikasyonları, yan tesirleri ve kontrindikasyonlarını açıklar.
ÖÇ06 Serotoninin fizyolojik ve farmakolojik etkilerini ve rolü olduğu fizyopatolojik olayları açıklar.
ÖÇ07 Serotonin ve antagonistlerinin indikasyonları, yan tesirleri, kontrindikasyonlarını açıklarlar.
ÖÇ08 Anjiyotensinlerin sentez inhibitörlerinin ve reseptör blokörlerinin farmakolojik etkileri, indikasyonları, yan tesirleri ve kontrindikasyonlarını sayar.
ÖÇ09 Endotelin, endotelin reseptörleri, endotelinlerin fizyolojik ve patolojik olaylardaki önemleri ve endotelinlerin tedavi yaklaşımdaki rollerini açıklarlar.
ÖÇ10 Nitrik oksid sentezini, fizyolojik ve fizyolojik etkilerini, etki mekanizmalarını, fizyopatolojik olaylara katkısını ve tedavi yaklaşımındaki rolünü sayar.
ÖÇ11 Hidrojen sülfür’ün sentezini, fizyolojik ve farmakolojik etkilerini, etki mekanizmalarını, fizyopatolojik olaylara katkısını ve tedavi yaklaşımındaki rolünü açıklarlar.
ÖÇ12 Eikazonoid sentezini ve reseptörlerini bloke eden ilaçların indikasyonları, yan tesirleri ve kontrindike olduğu durumları açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların etki mekanizmalarını, farmakokinetik ve farmakodinamik etkilerini açıklar. 4
PÖÇ02 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Farmakoloji alanında etik ve yasal ilkelere uygun davranır.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Farmakoloji alanında bir araştırmayı projelendirebilir, yürütebilir ve verileri analiz edip yorumlayabilir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Akılcı ilaç kullanımda etkin rol oynar, ilacın doğru kullanımına yönelik hastaya danışmanlık hizmeti verir. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Farmakoloji alanındaki güncel gelişmeleri veya çalışmalarını, yazılı, sözlü olarak aktarabilir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmakoloji alanında bilimsel literatur ve güncel gelişmeleri takip eder. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların etkileri, etki mekanizmaları ve ilaç etkileşimleri arasında ilişki kurar. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çeşitli hastalıkların fizyopatolojisini açıklar ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçları değerlendirir. 3
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İyi laboratuvar uygulamalarını bilir ve kullanır.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Farmakoloji alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgilerini kullanır. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnvitro/invivo hayvan çalışmalarında yer alabilme becerisine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Otakoid Kavramı Nedir? Otakoidlerin Yapılarına Göre Sınıflandırılması Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Anlatım
3 Histamin Nedir? Histaminin Yapısı, Kaynağı, Sentezi, Metabolizması Nasıldır? Endojen Histaminin Farmakolojik Etkileri, Fizyolojik Ve Patolojik Olaylardaki Rolleri, Reseptörleri Ve Preparatları Nelerdir? Antihistaminiklerin Sınıflandırılması, Etkileri, Kullanıldıkları İndikasyonlar, Yan Tesirleri, Kontrindike Oldukları Durumlar Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Serotonin Nedir? Serotonin’in Sentezi, Depolanması, Metabolizması Nasıl Olur? Serotoninin Sentezlendiği Dokular, Serotonin Reseptörleri, Serotoninin Farmakolojik Etkileri, Fizyolojik Ve Patolojik Olaylarda Rolü Olduğu Önemi, Antagonistlerinin İndikasyonları, Yan Tesirleri, Kontrindikasyonlarını Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Peptid Yapılı Otakoidler Nelerdir? Anjiyotensin Nedir? Anjiyotensin’in Sentezi, Reseptörleri, Farmakolojik Etkileri, Fizyolojik Ve Patolojik Olaylardaki Önemi Ve Anjiyotensin Antagonistlerinin İndikasyonları, Yan Tesirleri, Kontrendikasyonları Ve Etkileşimleri Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Kininler Ve Kalikrein-Kinin Sistemi Nedir? Kininlerin Reseptörleri, Kininlerin Etkileri, Fizyolojik Ve Patolojik Olaylardaki Rolleri, Tedavi Yaklaşımlarındaki Rolleri Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Natriüretik Peptidler Nelerdir? Natriüretilk Peptidlerin Reseptörleri, Etkileri, Fizyolojik Ve Patolojik Olaylardaki Önemi Ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Rolleri Nelerdir? Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınavlar Ders kitapları ve literatürlerden sunum hazırlanmalı Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Ürotensin II, Reseptörleri, Etkileri, Patolojik Olaylardaki Önemi Ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Rolleri Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Nitrik Oksid Nedir? Nitrik Oksidin Sentezi, Metabolizması, Etkileri, Etki Mekanizmaları Ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Rolü Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Hidrojen Sülfür Nedir? Hidrojen Sülfürün Sentezi, Metabolizması, Etkileri, Etki Mekanizmaları Ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Rolü Nelerdir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Tartışma, Anlatım
12 Karbon Monoksid Nedir? Karbon Monoksidin Sentezi, Metabolizması, Etkileri, Etki Mekanizmaları Ve Tedavi Yaklaşımlarındaki Rolü Nelerdir? Endotel Kaynaklı Hiperpolarizan Faktör Ve Epitel Kaynaklı Gevşetici Faktör Nedir. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Beyin Fırtınası, Tartışma, Anlatım
13 Siklooksijenaz Ürünlerinin Sentezi, Salıverilmesi, Metabolizması, Farmakolojik Ve Fizyolojik Etkileri, İlaç Olarak Kullanılan Protaglandinler Nelerdir? Lökotrienler Ve Diğer Lipooksijenaz Ürünleri. Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
14 Eikozanoid Sentez İnhibitörleri Ve Reseptör Bloke Eden İlaçlar. Diğer Otakoidler Konu ders kitaplarından gözden geçirilmeli Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
15 Genel Değerlendirme Sunumlara çalışılmalı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders kitapları ve sunumlara çalışılmalı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders kitapları ve sunumlara çalışılmalı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS