SD0204 Osmanlı Kültür ve Medeniyeti

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0204
Ad Osmanlı Kültür ve Medeniyeti
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SAİT DİNÇ


Dersin Amacı

Osmanlı Kültürünün ve Medeniyetinin oluşumuna ait kurum ve yapılanmanın tarihi süreç içinde gelişmesi ve diğer medeniyetlere olan etkilerini dersi alanlar kavratmak ve tarihimizdeki Osmanlı medeniyetini önemini belirtmek

Dersin İçeriği

Osmanlı Kültürünün ve Medeniyetinin oluşumuna ait kurum ve yapılanmanın tarihi süreç içinde gelişmesi ve etkileri

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Sait Dinç, Osmanlı Kültür ve Medeniyeti, Yayınlanmamış Ders Notları, Adana 2017

Notlar

Yılmaz Öztuna, Osmanlı Devleti Tarihi 2, Medeniyet Tarihi, İst. 2018, Ötüken Neşriyat Mükrimin Halil Yınalcık, Osmanlıda Devlet, Hukuk Adalet, İst. 2005, Eren Yay. Mükrimin Halil Yınalcık , Osmanlı Uygarlığı 2, Ank., 2003 Kültür Bak. Yay.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genel olarak Osmanlı Siyasi Tarihini bilir ve siyasal gelişmelerin Osmanlı Medeniyetine yaptığı katkıları öğrenir ve açıklar.
ÖÇ02 Osmanlı Kültürü ve Medeniyetinin oluşumu ve gelişmeleri hakkında bilgi sahibi olur ve açıklar.
ÖÇ03 Tarihsel süreç içinde Osmanlı Devlet ve Yönetim teşkilatının tüm unsurlarının oluşumunu, uygulamalarını ve gelişimini bilir.
ÖÇ04 Osmanlı Toplumsal yapısı ve bu yapıyı oluşturan dinsel ve etnik unsurların özelliklerini ve bu toplumsal grupların yerini öğrenir.
ÖÇ05 Osmanlı Ekonomisinin siyasal süreçte gelişimini, temel özelliklerini ve Osmanlı Medeniyetine katkısını öğrenir ve açıklar.
ÖÇ06 Osmanlı Eğitim ve Öğretim kurumlarının genel özelliklerini, çeşitlerini ve faaliyetlerini öğrenir ve bu kurumların Osmanlı Medeniyetine olan katkılarını bilir.
ÖÇ07 Osmanlı Kültür ve Medeniyetinin geçmişte ve günümüzde Evrensel olarak uygarlığımıza yaptığı katkılarını öğrenir.
ÖÇ08 Osmanlı Sanatının unsurlarını, temel özelliklerini ve gelişimini, Osmanlı sanatına ait görsel, işitsel ve duyuşsal eserleri öğrenir ve bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kültür, Medeniyet, Devlet, İmparatorluk kavramları ve Osmanlı Devletinin Kurucu etnik yapısı, Kurulduğu Coğrafya . Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Osmanlı Devletinin Kuruluşu ve Siyasal Gelişmeler (Kuruluş Dönemi/1299-1453) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Osmanlı Devletinin Kuruluş Döneminde Osmanlı Medeniyetinde Meydana gelen Gelişmeler ve Sonuçları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
4 Osmanlı Devletinin İmparatorluğa Yükselmesi, Siyasal Gelişmeler (Yükselme Dönemi/1453 - 1600) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
5 Yükselme Döneminde Osmanlı Medeniyetinde Meydana gelen gelişmeler ve Sonuçları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
6 Osmanlı İmparatorluğunun Küresel olarak Egemenliğinin zayıflaması ve Çöküşü, Siyasal Gelişmeler ve Sonuçları(1600 - 1922) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Çöküş Döneminde Osmanlı Medeniyetinde Meydana gelen gelişmeler ve Sonuçları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Osmanlı Devletinde Yönetim Sistemi. Devleti oluşturan Temel Kurumlar ve bu Kurumların Unsurları ve İşlevleri. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
10 Osmanlı Askeri Yapısı. Bu yapının Temel unsurları ve Uygulamaları( Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri). Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım, Soru-Cevap
11 Osmanlı Toplumsal Düzeni. Toplumsal Katmanlar ve bu toplumsal grupların kamusal Yaşama etkileri. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
12 Osmanlı Ekonomik Sistemi. Osmanlı Ekonomisinin temel unsurları ve uygulamalar. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Osmanlı Eğitim ve Öğretim Sistemi. Eğitim ve Öğretim Kurumlarının özellikleri ve Uygulamaları. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Osmanlı Medeniyetinde Güzel Sanatlar. Osmanlı Sanatının yarattığı eserler ve Osmanlı Medeniyetine Katkıları. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Anlatım
15 Dersin konularının genel tekrarı ve Dersin Öğrenme çıktılarının değerlendirilmesi. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS