SD0211 Yeni ve Yakın Çağda Avrupa'nın Siyasi Tarihi (Antik Çağdan Günümüz Avrupa Birliğine)

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0211
Ad Yeni ve Yakın Çağda Avrupa'nın Siyasi Tarihi (Antik Çağdan Günümüz Avrupa Birliğine)
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. SAİT DİNÇ


Dersin Amacı

Avrupa'nın Antik Çağdan beri yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal değişiminin kronolojisi ni gelişmeler ve konuların içeriğine uygun biçimde dersi alanlara kavratmak.. Günümüze kadar Avrupa'da kurulan önemli siyasal güçler ve bunların Avrupa ve Dünya politikasındaki etkilerini tarih biliminin ışığında ve akademik bir bakış açısıyla öğretilmesi. Avrupa Uygarlığına bakış açısı olarak yükseköğrenim gören öğrencilerimizde davranış değişikliği meydana getirmek.

Dersin İçeriği

Avrupa'nın antik çağdan beri yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal değişiminin kronolojisi. Günümüze kadar Avrupa'da kurulan önemli siyasal güçler ve bunların Avrupa ve Dünya politikasındaki etkileri.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Sait Dinç, Yeni ve Yakın Çağda Avrupa'nın Siyasi Tarihi, Yayınlanmamış Ders Notları, Adana 2017

Notlar

- John Hirst, Kısa Avrupa Tarihi, Çev. Mihriban Doğan, İst. 2013, Say Yay. - Gordon Kerr, Avrupa'nın Kısa Tarihi, Çev. Cumhur Atay, İst. 2013, Kalkedon yay. - J.M. Roberts, Avrupa Tarihi, Çev. Fethi Aytuna, İst. 2011, İnkılap Yay.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Avrupanın tarihsel sürecinde coğrafi konumu, etnik ve toplumsal kültürü hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Avrupa Kültür ve Medeniyetinin temelleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ03 Antikçağ Avrupa'sının siyasal olaylarını ve bunun uygarlığa katkılarını bilir.
ÖÇ04 Ortaçağ ve Yeni Çağ Avrupada yaşanan siyasal gelişmelerini bilir ve açıklar.
ÖÇ05 Yeni ve Yakınçağda Avrupa merkezli siyasal güçlerin yarattıkları değerler ve gelişmelerle Dünyaya egemen olduğunu bilir ve açıklar.
ÖÇ06 20. ve 21 Yüzyılda Avrupa'daki siyasal gelişmeler ve bunun kendi ulusal tarihimizle bağlantıları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Avrupa Birliği Örgütünün kuruluş sürecini, amaçlarını, temel değerlerini öğrenir. Bu örgütün Türkiye'nin dış politikasındaki yerini öğrenir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin içeriğinin, kaynaklarının, hedeflerinin ve ders işleyiş yöntemlerinin tanıtılması. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
2 Avrupa Kavramı, ismi, kültürel ve toplumsal kökenleri ve tarihsel Geçmişi. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Antik Çağ Avrupasında Siyasal Güçler; Antik Yunanistan, Roma Uygarlığı ve Gelişmeler. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Avrupa'nın Temellerini Oluşturan Güç; Roma Devleti ve Ardılları, Gelişmeler.(M.Ö. 783 - M.S 1453) Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap
5 Orta Çağda Avrupa. Hristiyanlık Dini ve Onun güçlenmesini sağlayan Avrupa Devletleri; Kutsal Roma Cermen Devletleri, Doğu Roma, Fransa, İngiltere, vd. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
6 Orta Çağda Doğu batı Mücadelesi; Hristiyan - İslam Siyasi Hakimiyet Mücadelesi; Haçlı Seferleri ve sonuçları. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap
7 Avrupa'da Orta Çağ ve Yeni Çağda İslam Coğrafyası; Endülüs Emevileri ve Osmanlı Devleti. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
8 Ara Sınavlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yeni Çağ Avrupa Siyasi Yapısı. Avrupa'nın Dünya Hakimiyetini Sağlaması; Coğrafi keşifler, Teknolojik gelişmeler, Dinsel ve düşünsel reformlar. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Avrupa'nın Dünya Hakimiyetini Sağlaması. İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Avusturya, İspanya, Portekiz, İtalya, Belçika, Hollanda vd. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap
11 Yakınçağ Avrupası ve Avrupa'nın Dünya Hakimiyetini Sağlaması. İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Avusturya, İspanya, Portekiz, İtalya, vd. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 19. ve 20 Yüzyılda Avrupa'nın kendi arasındaki siyasi, ekonomik ve ideolojik rekabeti. I. ve II. Dünya Savaşları ve sonuçları. Avrupa'nın Dünya Egemenliğinin zayıflaması. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Soru-Cevap
13 Avrupa'nın II. Dünya Savaşından sonra A.B.D ve Sovyetler Birliği varlığına karşı ayakta kalma Çabası. Avrupa Birliğinin Kurulması ve ekonomik yapısını güçlendirmesi. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Soğuk Savaş Döneminde ve sonrasında Avrupa. Avrupa'nın Doğu ve Batı bloğuna ayrılması ve Avrupa Birliği, NATO, Varşova Paktı vd. örgütler. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
15 Dersin öğrenme çıktılarının genel değerlendirilmesi. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümleri okuma ve çalışma. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS