SY0015 Balık Hematolojisi II

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SY0015
Ad Balık Hematolojisi II
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Balıklarda hematoloji biliminin önemi ve balık sağlığı ve refahını artırmaya dair hematolojinin uygulanabilirliği hedeflenmiştir.

Dersin İçeriği

Balık sağlığı ve refahı üzerine hematolojinin önemi, yetiştiricilikte balık sağlığını ilgilendiren her alanda hematolojik uygulamalar.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

araştırma makaleleri ve hematoloji ders kitabı

Notlar

güncel makale ve bilimsel dergiler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Hematolojik tanımları yapar ve hematolojik terminolojiyi bilir.
ÖÇ02 Sağlıklı balıklardaki hematolojiyi öğrenir.
ÖÇ03 Bakteriyel ve Paraziter balık hastalıklarında hematolojik parametrelerin önemini kavrar
ÖÇ04 Fungal ve viral hastalıklarda hematolojik tanı laboratuvarını kullanır
ÖÇ05 Çeşitli tipten stresörlerin hematolojik parametreler üzerine etkisini tanımlar
ÖÇ06 Hematolojik parametreleri, balık hastalıklarının teşhisinde etkin olarak kullanır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanındaki kurumsal ve uygulamalı bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. Uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası etkileşimi kavrar 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıklar alanında uzmanlaştığı konularla ilgili kullanılan metot ve teknikleri değerlendirme ve ölçme için yeterli bilgiye sahip olur.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarında uzmanlaştığı kuramsal ve uygulamalı bilgileri paralel bilim dallarındaki bilgilerle sentezler ve yeni teoriler üretir. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Anabilim Dallarındaki uzmanlaştığı konularla ilgili veri toplar, sonuçları değerlendirir, neden sonuç ilişkisi kurup çözüm önerileri üretir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanında uzmanlık gerektiren bir çalışmayı tek başına planlayabilir ve yürütebilir. Uzmanlaştığı konu itibariyle meydana gelebilecek problemlerin çözümüne, bireysel veya yardımcı araştırıcı olarak katkıda bulunur ve sorumluluk alır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili kaynaklara ulaşır ve bu kaynaklardan yararlanır. Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar Alanında kazanmış olduğu uzmanlık düzeyindeki teorik ve pratik birikimleri hayata geçirir ve toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanıyla ilgili gelişmeleri yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarır. Uzmanlaştığı konu ile ilgili olarak yazılı ve sözlü iletişimler kurar, toplantıları, seminerleri takip eder. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. Uzmanı olduğu alanın gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanı ile ilgili verilerin toplanması, değerlendirilmesi, yorumlanması ve yayımlanması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözetir denetler ve bu değerleri öğretir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanı olduğu Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanları ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, toplam kalite yönetimi süreçleri çerçevesinde değerlendirir
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su Ürünleri Yetiştiricilik ve Hastalıklar alanlarında kazanmış olduğu bilgi ve deneyim birikimlerini, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini disiplinler arası çalışmalarda kullanır. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşam boyu öğrenmeye karşı olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı üretim tipleri için toplum, alan ve doğaya duyarlı plan ve tasarım önerileri geliştirebilecek yetkinliği kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hematolojinin tanımı, önemi ve terminolojinin tekrarı konuyla ilgili temel kavramların bilinmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Sağlıklı balıklarda Hematolojik çalışmalar sağlıklı balığın tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar, Tartışma, Anlatım
3 Bakteriyel balık hastalıklarında Hematoloji bakteriyel balık hastalıklarının tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Paraziter balık hastalıklarında (ektoparazit) hematolojinin önemi Paraziter balık hastalıklarının (ektoparazit) tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
5 Paraziter balık hastalıklarında (endoparazit) hematoloji Paraziter balık hastalıkları (endoparazit) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
6 Viral hastalıklarda hematolojik çalışmalar Viral balık hastalıklarının tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7 Güncel makale ve dergilerin incelenmesi Konu tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap, Grup Çalışması
8 Ara Sınav Genel tekrar Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi
9 Fungal balık hastalıkları ve Hematolojik çalışmalar Fungal balık hastalıklarının tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Balıklarda stresörlerin etkileri ve hematolojik indikatörler. Balıklarda stresörlerin tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
11 Beslenmeye bağlı balık hastalıkları ve hematolojik çalışmalar Balıklarda beslenmeye bağlı balık hastalıklarının tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
12 Yem katkı maddeleri, balık sağlığı ve hematoloji Balıklarda yem katkı maddelerinin, sağlık açısından tanımlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
13 İmmünostimülatörlerin balık sağlığı üzerine etkileri ve hematolojik indikatörler İmmünostimülatörlerin balık sağlığı açısından tanımları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
14 güncel makalelerle ilgili tarama ve çalışmalar konuyla ilgili makale taraması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 genel tekrar ve tartışma Konuların tekrarı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Genel tekrar Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 23.06.2023 03:14