SD0494 Mikrobiyolojik Pratikler

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0494
Ad Mikrobiyolojik Pratikler
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ


Dersin Amacı

biyoloji ve ziraat fakültesi, gıda mühendisliği, veterinerlik fakültesi öğrencilerinin iş bulmada cv sinde etkin laboratuvar uygulamaları beceri kazanımı ve akademik alanda mikrobiyoloji uygulamalarının gerekli gıda kalite kontrol analizlerinde teknik pratiklerin kazanımı

Dersin İçeriği

Gıdalarda mikrobiyolojik kalite kontrol analizleri: Gıda güvenliğinde; Gıda çeşitlerine göre risk oluşturan ( bozuculzr ve patojenler) mikroorganizmaların tespitinde mikrobiyolojik analiz çeşitleri

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Uygulamalı mikrobiyoloji laboratuvar föyü ve genel mikrobiyoloji notları

Notlar

güncel makaleler ve ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ hakkında genel bilgi sahibi olur.
ÖÇ02 Gıda kontrol kalite parametreleri hakkında bilgi sahibi olur. Gıda mikrobiyolojisi açısından Laboratuvar ortamını bilir.
ÖÇ03 Mikrobiyoloji laboratuvarında, farklı gıdalarda numune hazırlama, dilüsyon, plakta koloni sayımı yapar. Besiyerlerini tanır ve hazırlar.
ÖÇ04 Gıdalarda Analiz yöntemlerini; psikrofil, termofil, anaerobik mezofil bakteri tespitini yapar, sonucu yorumlar.
ÖÇ05 Laboratuvarda herhangi bir ajanın ( bitkisel , sentez) antimikrobiyal etkisini test eder.
ÖÇ06 Sonuçta gıda gıdalarda kalite güvenlik açısından mikrobiyolojik analizini yapar, yorumlar. Ajanların antimikrobiyal aktivitesini belirler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ LABORATUVARI; GENEL KURALLAR GIDA MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARINA GİRİŞ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
2 THOMA LAMI İLE MAYA BAKTERİ SAYIMI, MAYALARDA CANLI ÖLÜ TESTİ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
3 DİLÜSYON HAZIRLAMA VE DÖKME - YAYMA PLAK YÖNTEMİ İLE SAYIM, YATIK AGARA EKİM DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
4 NTAMİNASYON KAYNAKLARI (HAVA ÖRNEKLEME, SWAB ALMA) VE GIDALARDAN MİKROBİYOLOJİK NUMUNE ALMA DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Deney / Laboratuvar
5 ARKLI GIDALARDA OLASI MİKROORGANİZMALARIN ARANMASI PSİKROFİL, TERMOFİL, ANAEROBİK MEZOFİL BAKTERİ SAYISI BELİRLEME DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
6 BAKTERİYEL GELİŞİM EĞRİSİ - GELİŞİM EĞRİSİNİN MATEMATİKSEL İFADESİ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
7 BİYOKİMYASAL ANALİZLER - KATALAZ TESTİ, İMVİC TESTLERİ, KARBONHİDRAT FERMENTASYONU, TSİ BESİYERİ TESTİ, OKSİDAZ TESTİ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
8 ARA SINAV ÖDEVİ ARAŞTIRMA Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 KOLİFORM ANALİZİ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
10 AGAR KUYUCUK VE DİSK DİFÜZYON YÖNTEMİ İLE ANTİMİKROBİYAL ETKİ BELİRLEME (MİK-MBC KONU ANLATIMI) DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 SULARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 ET ÜRÜNLERİNDE MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
13 GENEL PRATİK ARAŞTIRMA TARTIŞMA Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
14 ANTİBİYOTİK DİRENCLİLİK DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
15 ANTİMİKROBİAL AKTİVİTE TESTLERİ DERS NOTU Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları ARASTIRMA Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 75
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,00
AKTS 3 AKTS