Genel Bilgi
Kod | SD0508 |
Ad | Onlar her yerde: Dost ve Düşman Bakteriler |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Etiket | ADS Alan Dışı Seçmeli Dersler (Üniversite) ÜOD Üniversite Ortak Ders |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) |
Dersin Amacı / Hedefi
En temel amaç akademik bilgiyi direk hayatımızda uygulamaya geçirmek, günümüz enfeksiyonları (pandemi süreci özellikle ) neden olan mikroplardan nasıl korunuruz ? beslenme - yaşam çevremizde hijyenin yeri ve mikrobial hastalıklarla ilişkileri hakkında farkındalık sağlamaktır. ikinci amaç fen alanında öğrencilerimize temel basamakta mikroplar hakkında bilgi ve uygulama ve hayata aktarma farkındalığı kazandıracaktır.
Dersin İçeriği
Bakterilerin bulunmadığı yer yok gibidir. fermente gıdalardan, barsak mikrobiatasından, gıdalarla ya da cevreden bulaşarak hasta etmeleri ile bize gözle görülmese de gözle görülür etmenleriyle varlıklarını gösterirler. hayata dair daha temiz daha sağlıklı nasıl yaşanır, mikroplarla olan ilişkilerimizin kontrolü, onları tanımamızın bize kazandırdıklarını örneklerle öğreneceğiz.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
hocanın ders notu
Notlar
Dünyamızı Değiştiren On İki Hastalık (Irwin W. Sherman )
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikroorganizmaları gruplandırır ve her biri hakkında bilgisi vardır. |
ÖÇ02 | Bakterileri bilir gram negatif pozitif diye gruplandırır. |
ÖÇ03 | hastalık yapan patojenleri bilir ve bulaş kaynaklarını tanır. |
ÖÇ04 | Probiyotikleri ve prebiyotikleri bilir, barsak mikrobiotasını tanır ve sağlık ilişkisini bilir. |
ÖÇ05 | bakterileri insan ve çevre üzerinde ve ekolojik dengede ilişkisini bilir. |
ÖÇ06 | gıda ve hastalık patojenlerini, antibiyotik dirençliliğin risklerini tanımlar ve korunma önlemleri alır. |
ÖÇ07 | Hayatımızda faydalı ve zararlı bakterileri tanır, korunma yollarını bilir, enfeksiyon nedenlerinden uzak durur. |
ÖÇ08 | Günümüzde pandemi, enfeksiyonlar ve diğer biyolojik riskler hakkında bilgidir, tedbirini alır. |
ÖÇ09 | Yaşam kalitesinde ve sağlıklı bireyler yetiştirmede genel olarak mikropları tanır. Çevreye ve topluma risk oluşturan MİKROBİYAL etmenleri bilir, tedbirini alır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | dünyada en yakınımızda olan mikro canlılar hakkında genel bilgi | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | mikroorganizma türleri ve bakterilerin genel özellikleri | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | gram negatif ve gram pozitif bakterileri, hastalık ya da fayda sağlayanlar hakkında genel bilgi | powerpoint sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | insanı hasta eden mikroorganizmalar, kontaminasyon orjinleri | powerpoint sunum | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Barsak mikrobiotamız ve probiyotikler hakkında genel bilgi | powerpoint sunumu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | gıda kaynaklı mikroplar | power point sunumu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
7 | Laboratuvar ortamında mikroorganizmaları tanıma | uygulama | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
8 | Ara Sınavlar | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
|
9 | mikropları tanımada, besiyeri çeşitleri ve hazırlama | laboratuvar uygulama | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
10 | mikropların mikroskopta tespiti | laboratuvar uygulama | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
11 | yaşam ve mikroplar hakkında tartışma | tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | fermente gıdalar ve probiyotikler | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Örnek Olay |
13 | hastalıklar ve mikrobiotamız arasındaki ilişki | ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | geçmişte yaşanan salgınlar ve şimdiki pandemi | okuma kitabı | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
15 | günlük hayatta kontaminasyon ve hijyen | tartışma | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 1 | 1 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 75 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,00 | ||
AKTS | 3 AKTS |