SD0466 Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0466
Ad Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY


Dersin Amacı

Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi, patojen bakteriler, bozucu bakteriler, küf ve mayalar hakkında bilgi edinir. Su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler, su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri, mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik örnekleme, okuma-raporlama ve mikrobiyolojik metotlar hakkında bilgi edinir. toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı, toplam fekal streptokok sayımı Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, Listeria monocytogenes aranması, Salmonella spp. tayini ile ilgili bilgi verilmektedir

Dersin İçeriği

Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi, patojen bakteriler, bozucu bakteriler, küf ve mayalar, su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler, su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri, mikrobiyolojik kriterler, mikrobiyolojik örnekleme, örneğin analize alımı, dilusyonların hazırlanması, besiyerine ekim, sayım-raporlama, mikrobiyolojik metotlar, kalitatif metotlar, kantitatif metotlar, klasik metotlar, hızlı metotlar, DNA veya antijen/Antikor reaksiyonuna bağlı immunolojik metotlar, toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı, toplam fekal streptokok sayımı Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, Listeria monocytogenes aranması, Salmonella spp. tayini

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

Su ve su ürünlerinde mikrobiyolojik analiz yöntemleri ders notu

Notlar

Ders ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ve su ürünleri mikrobiyolojisini açıklar
ÖÇ02 Patojen bakterileri, bozucu bakterileri, küf ve mayaları listeler
ÖÇ03 Su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörleri açıklar
ÖÇ04 Su ve su ürünleri güvenliği indikatörlerini listeler
ÖÇ05 Mikrobiyolojik kriterleri kavrar
ÖÇ06 Mikrobiyolojik örneklemeyi, örneğin analize alınımı, dilusyonların hazırlanmasını ve besiyerine ekim işlemini yapar
ÖÇ07 Mikrobiyolojik sayım ve raporlamayı yapar
ÖÇ08 Mikrobiyolojik metotları kavrar
ÖÇ09 Toplam canlı sayımı, Enterobactericeae sayımı, koliform sayımı, fekal koliform sayımı ve fekal streptokok analizlerini yapar
ÖÇ10 Staphylococcus aureus , E. coli , Listeria monocytogenes , Salmonella spp. analizi yapar


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ve su ürünleri mikrobiyolojisi Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Patojen bakteriler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Bozucu bakteriler, küf ve mayalar Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Su ve su ürünleri güvenliğini etkileyen faktörler Literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Su ve su ürünleri güvenliği indikatörleri Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
6 Mikrobiyolojik kriterler Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim
7 Mikrobiyolojik örnekleme, örneğin analize alınımı, dilüsyon hazırlama Kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Mikrobiyolojik metotlar Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Kalitatif ve kantitatif metotlar Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 Klasik ve hızlı metotlar Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
12 DNA veya antijen/antikor reaksiyonuna bağlı immunolojik metotlar Literatür taraması, kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
13 Toplam canlı sayımı, toplam Enterobactericeae sayımı, toplam koliform sayımı, toplam fekal koliform sayımı Kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Toplam fekal streptokok sayımı, Staphylococcus aureus aranması, E. coli tayini, Kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Listeria monocytogenes, Salmonella spp. tayini Kaynak notların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS