SD0526 Gıda Kaynaklı Zoonoz Hastalıklar

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0526
Ad Gıda Kaynaklı Zoonoz Hastalıklar
Dönem 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerinin gıda kaynaklı zoonoz hastalıkları ve bu hastalık etkenlerinin tanımlaması ve korunma yöntemlerini öğrenmesini sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Gıdalar yoluyla insanlara geçen bakteriyel, viral ve paraziter zoonoz hastalıkları kapsamaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Ders notu ve ingilizce makaleler

Notlar

Güncel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda kaynakı zoonoz hastalıklar hakkında temel bilgileri anlatır.
ÖÇ02 Gıda kaynaklı zoonozlarını bulaşma yollarını ve gıdalara bulaşma nedenlerini açıklar.
ÖÇ03 Gıda kaynaklı zoonoz hastalıklardan korunma yolları nelerdir anlatır.
ÖÇ04 Gıda kaynaklı bakteriler hakkında genel bilgileri açıklar. Laboratuvar uygulamaları yapar.
ÖÇ05 Gıda kaynaklı virüsler hakkında genel bilgileri anlatır. Laboratuvar uygulamaları yapar.
ÖÇ06 Gıda kaynaklı mantarlar hakkında genel bilgi aktarır. Laboratuvar uygulamaları yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Zoonoz hastalıklar hakkında genel giriş Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
2 Zoonozların bulaşma yolları, gıdaların kirlenme yolları Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
3 Gıda kaynaklı zoonozlardan korunma yolları Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Gıda kaynaklı bakteriler hakkında genel bilgi Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
5 Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklardan korunma yolları Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
6 Gıda kaynaklı virüsler hakkında genel bilgi Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
7 Gıda kaynaklı parazitler hakkında genel bilgi Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
8 Ara Sınavlar sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gıda kaynaklı mantarlar hakkında genel bilgi Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
10 Gıda kaynaklı mantarlardan korunma yolları Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım
11 Gıda kaynaklı mantarları kontrol yolları Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Gıda kaynaklı mantarlardan korunmak için hijyen tedbirleri Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
13 Gıda kaynaklı bakterilerden korunmak için hijyen tedbirleri Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
14 Gıda kaynaklı virüslerden korunmak için hijyen tedbirleri Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Gıda kaynaklı bacterileri kontrol yöntemleri Literature taraması, kaynak notları Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav hazırlğı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 01.09.2023 09:37