Genel Bilgi
Kod | SD0526 |
Ad | Gıda Kaynaklı Zoonoz Hastalıklar |
Dönem | 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz ve Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Üniversite Dersi |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HATİCE YAZGAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, yüksek lisans öğrencilerinin gıda kaynaklı zoonoz hastalıkları ve bu hastalık etkenlerinin tanımlaması ve korunma yöntemlerini öğrenmesini sağlamaktır.
Dersin İçeriği
Gıdalar yoluyla insanlara geçen bakteriyel, viral ve paraziter zoonoz hastalıkları kapsamaktadır.
Dersin Ön Koşulu
Kaynaklar
Ders notu ve ingilizce makaleler
Notlar
Güncel makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda kaynakı zoonoz hastalıklar hakkında temel bilgileri anlatır. |
ÖÇ02 | Gıda kaynaklı zoonozlarını bulaşma yollarını ve gıdalara bulaşma nedenlerini açıklar. |
ÖÇ03 | Gıda kaynaklı zoonoz hastalıklardan korunma yolları nelerdir anlatır. |
ÖÇ04 | Gıda kaynaklı bakteriler hakkında genel bilgileri açıklar. Laboratuvar uygulamaları yapar. |
ÖÇ05 | Gıda kaynaklı virüsler hakkında genel bilgileri anlatır. Laboratuvar uygulamaları yapar. |
ÖÇ06 | Gıda kaynaklı mantarlar hakkında genel bilgi aktarır. Laboratuvar uygulamaları yapar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Zoonoz hastalıklar hakkında genel giriş | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
2 | Zoonozların bulaşma yolları, gıdaların kirlenme yolları | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
3 | Gıda kaynaklı zoonozlardan korunma yolları | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Gıda kaynaklı bakteriler hakkında genel bilgi | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklardan korunma yolları | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
6 | Gıda kaynaklı virüsler hakkında genel bilgi | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Gıda kaynaklı parazitler hakkında genel bilgi | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıda kaynaklı mantarlar hakkında genel bilgi | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Gıda kaynaklı mantarlardan korunma yolları | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Anlatım |
11 | Gıda kaynaklı mantarları kontrol yolları | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Gıda kaynaklı mantarlardan korunmak için hijyen tedbirleri | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Gıda kaynaklı bakterilerden korunmak için hijyen tedbirleri | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
14 | Gıda kaynaklı virüslerden korunmak için hijyen tedbirleri | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Gıda kaynaklı bacterileri kontrol yöntemleri | Literature taraması, kaynak notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınav hazırlğı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 80 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,20 | ||
AKTS | 3 AKTS |