SD0525 Sürdürülebilir Hayvansal Kaynaklı Gıda Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0525
Ad Sürdürülebilir Hayvansal Kaynaklı Gıda Güvenliği
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, sağlık açısından güvenli hayvansal gıda hazırlamak için dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları, satıcıdan tüketiciye kadar gıdanın ulaştırılması aşamasında gıda güvenliğinin sağlanması açısından gerekli muhafaza, korunma ve kontrol yöntemlerinin öğrenilmesi, tüketicinin gıda güvenliğinin, koruma ve kontrolleri ile hazırlama yöntemlerinin öğrenilmesini sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders, insan sağlığı açısından sürdürülebilir güvenli hayvansal gıdaların hazırlanması için uyulması gereken hijyen kurallarını, gıdanın satıcıdan tüketiciye ulaştırılması sırasında gerekli muhafaza, muhafaza ve kontrol yöntemlerini ve sürdürülebilir gıda güvenliğinin sağlanmasını kapsar. Ayrıca tüketiciler için sürdürülebilir gıda güvenliği için dikkat edilmesi gereken konuları da içeirir.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Ders notu ve ders ile ilgili yayınlar

Notlar

Ders konusu ile ilgili literature


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda Güvenliği hakkında temel bilgileri açıklar.
ÖÇ02 Hayvansal gıdaların güvenliğini bozan ve besin kirliliğine neden olan faktörleri (Biyolojik, Kimyasal ve Fiziksel tehlikeler) anlatır.
ÖÇ03 Hayvansal gıdaların güvenliğini etkileyen mikroorganizmaları anlatır ve gıda kaynaklı mikroorganizmalar ile ilgili laboratuvar uygulamaları yapar.
ÖÇ04 Gıda kaynaklı bakterilerin bulaşma şekilleri nelerdir açıklar.
ÖÇ05 Gıda kaynaklı virüslerin ve parazitlerin bulaşma nedenleri hakkında açıklar. Laboratuvar uygulamaları yapar.
ÖÇ06 Hayvansal gıdaların güvenliğini sağlama yöntemlerini anlatır.
ÖÇ07 Hayvansal gıdaların muhafaza ve depolama yöntemlerini açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Güvenliğine Giriş Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
2 Hayvansal gıdaların güvenliğini bozan ve besin kirliliğine neden olan faktörler (Biyolojik, Kimyasal ve Fiziksel tehlikeler) Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
3 Hayvansal gıdaların güvenliğini etkileyen mikroorganizmalar ve özellikleri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
4 Bakterilerin bulaşma şekilleri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 Virüslerin ve parazitlerin bulaşma şekilleri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Grup Çalışması
6 Hayvansal gıdaların güvenliğini sağlama yöntemleri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
7 Hayvansal gıdaların seçilmesinde dikkat edilmesi gereken etmenler Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
8 Ara Sınavlar sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Hayvansal gıdaların muhafaza ve depolama yöntemleri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) gıda güvenliğini sağlamak için önerileri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
11 Hayvansal gıdaları hazırlama yöntemleri Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
12 Kişisel hijyen ve dikkat edilmesi gereken durumlar Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Soru-Cevap
13 Mutfak hijyeni Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
14 Ekipman hijyeni Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
15 Gıdaların pişirilmesinde dikkat edilmesi gereken unsurlar Literature taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS