SD0562 Su Ürünleri Kökenli Fonksiyonel Gıdalar

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0562
Ad Su Ürünleri Kökenli Fonksiyonel Gıdalar
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Üniversite Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR


Dersin Amacı

Fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda bileşenleri ile bunların su ürünleri kökenli olanları ile ilişkisi hakkında genel bir bilgi edinmek ve fonksiyonel gıdalarla ilgili güncel yasal durumu anlayabilmeyi sağlamak.

Dersin İçeriği

Fonksiyonel gıdalara giriş, fonksiyonel gıdalara yönelik terminoloji, fonksiyonel gıdaların faydaları, su ürünleri kökenli fonksiyonel gıdalar ve kaynakları, gıda bileşenlerinin fonksiyonları (besin lifi, yeni oligosakkaritler, şeker alkolleri, aminoasitler, peptitler ve proteinler, vitaminler, laktik asit bakterileri, yağ asitleri, fitokimyasallar ve antioksidanlar), fonksiyonel gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum.

Dersin Ön Koşulu

Kaynaklar

Ders notları, bilimsel makaleler

Notlar

Ders notları, bilimsel makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fonksiyonel gıdalar terminolojisini anlar ve diğer gıda terminolojileri ile ilgili bağlantı kurmasını sağlar.
ÖÇ02 Su ürünleri kökenli fonksiyonel gıda bileşenlerini ve fonksiyonlarını anlatır.
ÖÇ03 Fonksiyonel gıdaların çeşitlerini ve sağlık etkileşimlerini öğretir.
ÖÇ04 Fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal düzenlemeleri öğretir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fonksiyonel gıdaların tanımı Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Fonksiyonel besin bileşenleri Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Fonksiyonel besinlerin genel etkileri Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Fonksiyonel besinlerin biyoyararlılığı Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Probiyotik ve prebiyotik kavramları Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Su ürünleri kökenli fonksiyonel gıdalar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ara sınav öncesi hazırlık Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
9 Flavonoidler ve diğer sekonder bitkisel maddeler Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Fonksiyonel özelliklere sahip su ürünleri kökenli bitkisel ve hayvansal kaynaklar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Fonksiyonel özelliklere sahip diğer sucul kaynaklar Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kabuklu su ürünlerinden elde edilen fonksiyonel gıda ürünleri Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Fonksiyonel gıda riskleri ve güvenliği Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Fonksiyonel besinlerle ilişkili ülkemizde ve dünyadaki yasal düzenlemeler Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yarıyıl sonu sınav öncesi hazırlık Ders notları, bilimsel makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yok Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 6 3 18
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 82
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,28
AKTS 3 AKTS