SD0506 Deniz Ürünlerinde Hijyen ve Kalite Kontrolü

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 0. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SD0506
Ad Deniz Ürünlerinde Hijyen ve Kalite Kontrolü
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YEŞİM ÖZOĞUL


Dersin Amacı

Su Ürünleri Mühendisliği Bölümünde eğitim gören öğrencilere su ürünlerinde hijyen ve kalite konularında temel bilgiler vermek, hijyen ve kalite prensipleri, kavramlar, uygulamalar ve yasal uygulamalar gibi konularda bilgi kazandırmaktır.

Dersin İçeriği

Deniz ürünlerinin hijyeni ve kalite kontrolünün takibi ve değerlendirilmesi sırasında uygulanan analizler, farklı işleme yöntemlerindeki kaliteyi etkileyen faktörler ve analiz yöntemleri dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Notu ve Kitaplar Diger Kaynaklar

Notlar

internet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Denizel su ürünlerinde kaliteyi etkileyen endojen ve eksojen faktörleri tanımlar.
ÖÇ02 Avlandıktan sonra balığın kalitesinde meydana gelen değişimleri ve bunların analitik ölçümlerini gösterir.
ÖÇ03 Mikrobiyal gelişmeyi engelleyen ve mikroorganizmaları öldüren muhafaza tekniklerinin kaliteye etkileri ve bu ürünlerdeki kalite değişimlerinin analitik yöntemlerle belirlenmesini gösterir.
ÖÇ04 Su aktivitesinin kaliteye olan etkisi, su aktivitesinin düşürüldüğü muhafaza tekniklerinin gösterilmesi ve analitik değerlendirilmesini gösterir.
ÖÇ05 Kalitenin geliştirmesi için uygulanan yöntemlerini anlatır ve bunların kaliteye etkilerini tanımlar.
ÖÇ06 Su ürünlerinin kalitesinin değerlendirilmesinde uygulanan yasal düzenlemeleri açıklar.
ÖÇ07 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin amacı hakkında bilgi edinir.
ÖÇ08 ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardının içeriğini öğrenir.
ÖÇ09 Denizel su ürünlerinin gıda güvenliğini etkileyen faktörler hakkında bilgi edinir.
ÖÇ10 Denizel su ürünleri güvenliği indikatörleri hakkında bilgi edinir.
ÖÇ11 Örneğin kalite analizine alınımı hakkında tecrübe kazanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünlerine Genel bakış Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Gıda Güvenliği ve ISO 22000 Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 HACCP Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 HACCP Uygulama Prensipleri Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Su Ürünlerinde Hijyen-1 Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Su Ürünlerinde Hijyen-2 Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Sudan Sofraya Balık Güvenliği Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Av Ürünlerinde Sağlık ve Kalite Riskleri Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Balıklarda bozulma Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Korunma Yöntemlari Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Deniz Ürünleri ile ilişkili Kalite kriterleri Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Biyotoksinler ve etkileri Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Kalitenin korunması ve Geliştirilmesi için Uygulama Yöntemlerinin Değerlendirilmesi Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Kalite Uygulamalarında Yasal Düzenlemeler Literatür taraması, kaynak notlarının gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS