TBP425 Keyf Bitkileri

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TBP425
Ad Keyf Bitkileri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SALİHA KIRICI
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SALİHA KIRICI (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. LEYLA SEZEN TANSI (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dünya da ve ülkemizde Keyf amaçlı kullanılan bitkilerin önemi, yetiştirme teknikleri ve kaliteleri

Dersin İçeriği

Keyf bitkilerin ülke ekonomisindeki önemi, bitkisel özellikleri, aroma ve kalite değerleri, çevre koşullarına tepkileri ve bazı önemli keyf bitkilerinin üretim ve yetiştirme teknikleri ayrıntılı olarak ele alınmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

INCEKARA, FETHI Endustri bitkileri ve islahi. Cilt 4: Keyf bitkileri ve islahi. Izmir: Ege Universitesi Ziraat Fakultesi Yayinlari, 1979.

Notlar

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/bitstream/handle/20.500.12575/14832/Keyf%20Bitkileri.pdf?sequence=1&isAllowed=y


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tütünün Dünya ve Türkiyedeki durumunu, Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırmayı bilir
ÖÇ02 Türkiye de ve Dünya da tütün tiplerinin botanik, tarımsal ve teknolojik özelliklerini ve Bölge tütünlerimizi ve özelliklerini bilir
ÖÇ03 Tütünlerin kalitesi ile ilişkili morfolojik, kimyasal ve fiziksel özelliklerini ve Tütün tiplerine özgü yetiştirme teknikleri, farklı kurutma ve fermantasyon şekilleri, tütün teknolojisini bilir. Sigara harmanları konusunda bilgi sahibidir
ÖÇ04 Şerbetçiotu , anason ve yıldız anasonu bitkilerinin yetiştirme teknikleri ve aroma özelliklerini bilir
ÖÇ05 Çay ve Kahve bitkisinin yetiştirme teknikleri ve ürün çeşitliliği ile ilgili teknolojileri konusunda bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Kakao bitkisinin yetiştirme teknikleri ve kalite özelliklerini ve kalitesini etkiyen faktörleri bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri temel alanı ve ayrıca tahıllar, yemeklik tane baklagiller, endüstri bitkileri, çayır mera yem bitkileri ve enerji bitkilerini tanır, bu bitkilerin fizyolojisi, yetiştirilmesi, biyoteknolojik çalışmaları, organik tarımı, ıslahı ve yeni çeşit geliştirme konularındaki sorunlar ve çözüm yolları üzerinde bilgi sahibi olur. 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarla Bitkileri ile ilgili arazi çalışmasını yapar, Tarla ekim ve dikim planı tasarlar, kurar, uygular ve işletir. Araştırma sonuçlarını, değerlendirir ve yorumlar.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarla Bitkileri tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik, üretim sistemi ve ekonomik sorunların kaynağını bulur, bitki ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda Tarla Bitkilerinin tohumluk üretimi ve sorunları, kaliteli tohumluğun geliştirilmesi ve ürün depolanması hakkında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir. Sorunların çözümüne yönelik olarak disipline özgü takım çalışması yapabilir.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tarla bitkilerinde genetik kaynakların tespiti ve korunması ve çoğaltma yöntemleri konularında deneyim kazanır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi edinir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tarla Bitkileri alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarla Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlaması, mekanizasyonu, hasat sonrası depolama, vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarla Bitkileri ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ziraat Mühendisliği ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler, tütünün Dünya ve Türkiye için ekonomik önemi, tarihçesi uygulama: Serada tütün fideliklerinin hazırlanması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
2 Dünya tütün ticaretinde geçerli olan sınıflandırma şekli ve bu sınıflandırmaya giren farklı tütün tiplerinin (Virjinya, Burley, Şark tipi, puroluk, diğer açık ve koyu renkli tütünler) özellikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
3 Tütünün sistematiği, botanik özellikleri, tütünde kalite tanımı ve kalite ile ilişkili morfolojik, kimyasal ve fiziksel özellikleri uygulama: Tütün örnekleri ve denemelerden çekilmiş resimlerle tütün tiplerinin uygulamalı tanıtımı Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
4 Yabancı tütün tiplerinin yetiştirme teknikleri uygulama: Laboratuarda tütün analizleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Şark tipi tütünlerin tarımı uygulama: Laboratuarda tütün analizleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
6 Tütünlerin kurutulması ve fermantasyonu uygulama: Kurutma sistemlerinin tanıtılması Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Tütün teknolojisi, tütün tiplerinin sigara harmanlarındaki yeri uygulama: Tütün yaprak bakım ve işleme yerinde incelemeler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Şerbetçiotu, kahve ve çay bitkilerinde yetiştirme teknikleri ve aroma özellikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Kakao ve anason bitkilerinde yetiştirme teknikleri ve aroma özellikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Çay (Camellia sinensis L.) bitkisinin botanik özellikleri, temel bilgiler uygulama: Çay tarımı konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 Kahve (Coffea arabica, Coffea canephora, Coffea liberica) bitkisinin botanik özellikleri, temel bilgiler Uygulama: Kahve tarımı konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
13 Kakao (Theobroma cacao) bitkisinin botanik özellikleri, temel bilgiler Uygulama: Kakao konusunda film yada görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Kola (Cola acuminata, Cola nitida, Cola verticillata) ve Mate (Ilex paraguarensis) bitkileri hakkında temel bilgiler-1 uygulama: Kola ve Mate konusunda film ya da görsel sunu Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Şerbetçi Otu Bitkisel Özellikleri ve Kullanım Alanları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.05.2024 05:43