SYB219 Sağlık Bilgisi ve Beslenme

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SYB219
Ad Sağlık Bilgisi ve Beslenme
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket MB Meslek Bilgisi Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ebru MELEKOĞLU BAYRAM
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Ebru MELEKOĞLU BAYRAM (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Beslenmenin temel bilgi ve ilkelerini öğreterek sporda beslenme ,sağlık ,performans etkileşimini bilen ve bu bilgilerini pratiğe aktaran spor yöneticileri yetiştirmektir.

Dersin İçeriği

Temel beslenme bilgisi, sporda beslenme, sağlık ve performans etkileşimi konularını içerir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Spor Beslenmesi Pratik Uygulamalar - Ankara Nobel, Editör: Alan E. Mikesky , Heather Hedrick Fink

Notlar

Uluslararası Beslenme ve Diyet Dergileri (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J ClinNutr vb.)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlık ve performans açısından önemini açıklar.
ÖÇ02 Besin öğelerinin sporcu sağlığı üstüne etkilerini açıklar.
ÖÇ03 Sporcularda enerji ve besin ögesi gereksinimlerini karşılayabilmenin performans üstüne etkilerini açıklar.
ÖÇ04 Müsabaka öncesi, sırası ve sonrası beslenme uygulamalarını karşılaştırır.
ÖÇ05 Besinsel ergojenik destekleri karşılaştırır ve sporcu sağlığı ve performansı üstüne etkilerini açıklar.
ÖÇ06 Enerji dengesinin sağlanmasının spor performansı üstüne etkilerini açıklar.
ÖÇ07 Sporcularda ağırlık kaybı ve kazanımı sağlanmasındaki temel ilkeleri açıklar.
ÖÇ08 Özel gruplarda bulunan sporcuların beslenme gereksinmelerini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Spor yönetimi alanında yönetim, liderlik teori ve kavramları, spor organizasyonları, sorunları, politikaları ve tarihsel süreçleri hakkında bilgileri açıklar
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor yönetimi alanına ilişkin bilgi ve beceri süreçlerini planlar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor tesislerine ve teknolojilerine dair yönetim süreçlerini denetler.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor organizasyonlarının iç ve dış çevre denetimlerini yapar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Spor kültürü, felsefesi ve örgüt kültürü ile etik değerleri yönetsel süreçlerde kullanmayı benimser.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma ortamında örgütsel amaç, hedef ve strateji belirler.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Spor branşlarının teknik taktik ve yönetsel becerileri süreçlerini planlar.
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Kurumun yönetim fonksiyonlarını uygular ve paydaşlarıyla ilişkilerini düzenler.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Spor yönetimi alanında bilgiye ulaşır ve eleştirel düşünme becerisini kullanarak analiz eder.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel insan anatomisi, fizyolojisi ve beslenmesi hakkında bilgileri açıklar. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kurumun yönetim fonksiyonlarını uygulayarak paydaşlarıyla ilişkilerini analiz eder/ yürütür.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Spor organizasyonu ve etkinliklerini planlar / yönetir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplumsal sorumuluk bilinciyle spor kurumlarına proje/etkinlikler düzenler/uygular.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Beslenme, sağlık ve performans ilişkisi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Spor beslenmesinde karbonhidratlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Spor beslenmesinde yağlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Spor beslenmesinde proteinler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Spor beslenmesinde vitaminler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Spor beslenmesinde mineraller Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Su ve sporcu performansı Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav ARA SINAV Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ergojenik besinler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sporda beslenme danışmanlığı Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
11 Sporcuların ağırlık yönetimi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Dayanıklılık sporlarında beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Kuvvet ve güç sporlarında beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Takım sporlarında beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Sporcularda özel popülasyonlar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Genel tekrar Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları FİNAL SINAVI Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.02.2025 01:06