ECS107 Laboratuvarda Güvenli Çalışma

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ECS107
Ad Laboratuvarda Güvenli Çalışma
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. Hacı Ali DÖNDAŞ
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. Hacı Ali DÖNDAŞ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Suna KIZILYILDIRIM (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Doç. Dr. SERPİL DEMİRCİ KAYIRAN (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Dr. Öğr. Üyesi SABRİYE AYDINOĞLU (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Dr. Öğr. Üyesi Göksun DEMİREL (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders kapsamında laboratuarı bekleyen araç-gereç, kimyasal ve kişisel kaynaklı olası laboratuvar kazaları ve önlemleri, kimyasal maddelerin tanınması, toksik, patlayıcı, parlayıcı maddeler, asitler-bazlar, radyoaktivite hakkında genel bilgiler ve bu kimyasallar ile güvenli çalışma kuralları, laboratuvar güvenlik ekipmanlarının tanınması ve kullanım prensipleri, biyolojik zararlılar, deney hayvanları ile çalışmada genel prensipler, kişisel hijyen hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Laboratuvarda çalışmanın genel kuralları, kullanılan cihazların, kimyasal maddelerin, sarf malzemelerin tanınması, kimyasallarla ve biyolojik materyallerle çalışma hakkında genel bilgiler ve güvenli çalışma kuralları, herbaryum ve laboratuvarda bitkilerle çalışma kuralları, laboratuvar kazalarında ilk yardım kuralları, laboratuvar güvenlik ekipmanlarının tanınması ve kullanılması, laboratuvar düzeni ve kişisel hijyen.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

World Health Organization Laboratory biosafety manual Geneva 1993. Jay A. Young, Safety in Academic Chemistry Laboratories American Chemical Society, Washington, DC, 2003.

Notlar

Flynn AM, Health, Safety, and Accident Management in The Chemical Process Industries Marcel Dekker, Inc., New York-Basel 2002. Bretherick L, Hazards in the Chemical Laboratory The Royal Society of Chemistry, London 1971. Hajian HG, Pecsok RL, Working Safely in the Chemistry Laboratory American Chemical Society, Washington, DC, 1994 Ders sunumları ve internet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Genel laboratuvar kurallarını sayar.
ÖÇ02 Laboratuvarda kullanacağı cihazları tanır
ÖÇ03 Laboratuvarda kullancağı kimyasal ve sarf malzemeleri sayar.
ÖÇ04 Patlayıcı, yanıcı, toksik kimyasallarla çalışma kurallarını bilir.
ÖÇ05 Laboratuvardaki olası kazaları açıklar.
ÖÇ06 Laboratuvar kazalarında ilk yardım kurallarını bilir.
ÖÇ07 Laboratuvar güvenlik ekipmanlarını tanır
ÖÇ08 Kimyasal atıkların toplanmasını bilir.
ÖÇ09 Biyolojik ve radyoaktif materyaller ile güvenli çalışma kurallarını sayar.
ÖÇ10 Reaktif ve kararsız laboratuvar kimyasalları hakkında bilgileri açıklar.
ÖÇ11 Elektriksel tehlikeleri açıklar.
ÖÇ12 Farklı disiplinlere ait laboratuvarlarda kullanılacak ekipmanları tanır
ÖÇ13 Laboratuvardaki tehlike işaretleri, sembol ve etiketleri bilir.
ÖÇ14 Malzeme güvenlik bilgi formu ve küresel uyum sistemini açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Laboratuvarda Güvenli çalışma esasları Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
2 Laboratuvarda güvenli çalışma - Yönetmelikler ve Standart mikrobiyolojik uygulamalar Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
3 Dezenfeksiyon-Sterilizasyon Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
4 Laboratuvar Genel Kuralları F.Botanik ve Farmakognozi laboratuvarlarında uygulanması gereken kurallar Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
5 F.Botanik ve Farmakognozi laboratuvar cihazlarının tanınması Kimyasalların ve sarf malzemelerin tanınması Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
6 Herbaryum ve laboratuvarda bitkilerle çalışma kuralları, Canlı bitki örnekleri ile çalışma kuralları Bitkisel drogların incelenme düzeni Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
7 Laboratuvar kazalarında ilk yardım kuralları Laboratuvar güvenlik ekipmanlarının tanınması ve kullanılması, Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Laboratuvar Güvenliğinin Dört Ana Prensibi Kimya Uygulamalarının Yeni Rengi Yeşil Kimya Laboratuvar Kazaları ve Kazalardan Öğrenilenler Laboratuvarda Güvenlik Eğitimi Kimya Laboratuvarlarında Uygulanması Gereken Kurallar Laboratuvarda Tehlike Çeşitleri Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Laboratuvardaki Tehlikeler İşaret, Sembol ve Etiketler Malzeme Güvenlik Bilgi Formu Küresel Uyum Sistemi Kimyasal Hijyen Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
11 Acil Durumlarda Genel Yapılması Gerekenler Korozif Kimyasallar Alev Alıcı Kimyasallar Kimyasal Patlamalar Uyuşmayan Kimyasallar Gaz Silindirleri Potansiyel Patlayıcılar Peroksitler Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
12 Reaktif ve kararsız laboratuvar kimyasalları, Elektriksel tehlikeler, Laboratuvarların düzeni, Laboratuvarda radyasyon ve Katalizörlerin zararları Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
13 Tehlikeli maddelerle güvenli yaşama GHS kullanımı ile kimyasalların Toksik Etkilerinin Belirlenmesi Patlama Sınırları Kimyasal Patlamaların Değerlendirilmesi Yeni bir laboratuvarda çalışmaya başlama Bir deney yapılmadan önce güvenlik planının oluşturul Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
14 Laboratuvardaki Tehlikelerin en aza indirilmesi, kontrol edilmesi ve yönetimi Güvenlik Açısından Alınması Gereken Kararlar Laboratuvarda Bireysel Korunma ve Kullanılan Araçlar Çeker Ocak Kullanımı Laboratuvarda Havalandırma Radyasyondan Korunma Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
15 Kimyasal atıkların depolanması Alev alıcı ve korozif kimyasalların depolanması Akut toksisite Kronik toksisite Kanserojenler Güncel Literatür Bilgisi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 06.05.2024 11:22