Genel Bilgi
Kod | ECS509 |
Ad | Tıbbi Bitki, Gıda, İlaç Etkileşimleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 9. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bitkisel ilaçlar ve gıda takviyelerinin gıdalar ve ilaçlarla etkileşimlerinin sağlık üzerindeki önemli etkilerini ve uygun şekilde kullanımlarının önemini eczacı bakış açısı ile kavrar.
Dersin İçeriği
Bitkisel ilaçlar (kava kava, ginseng, black kohosh, st Johns wort, echinaceae ve diğer majör bazı bitkiler) ve gıda takviyelerinin gıdalar ve ilaçlarla etkileşimlerinin detaylı incelendiği bir derstir
Dersin Ön Koşulu
Yoktur.
Kaynaklar
Herb-drug interactions , Lancet , 2000 DOI: 10.1016/S0140-6736(99)06457-0 Herbal drugs and drug interactions Marmara Pharmaceutical Journal 16: 9-22, 2012. Common Herbal Dietary Supplement–Drug Interactions- https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0715/p101.html ders notları
Notlar
sciencedirect üzerinden güncel makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri ile ilgili karşılaşılan problemler ile ilgili genel bilgi verir |
ÖÇ02 | Ülkemizdeki Bitkisel İlaçlar ve Ürünlerde Yasal Durumu hakkında bilgi verir |
ÖÇ03 | Bitkilerle tedavide istenmeyen olaylar, advers etki ve advers olaylar hakkında bilgi verir |
ÖÇ04 | Nutrasötik tanımı ve tıbbi bitkisel drogların nutrasötiklerdeki yeri hakkında bilgi verir |
ÖÇ05 | Nutrasötikler ve bitkisel ürünlerde analizin önemini açıklar |
ÖÇ06 | Bitki - gıda etkileşimleri hakkında bilgi verir |
ÖÇ07 | Bitki - gıda etkileşimleri hakkında örnekler verir |
ÖÇ08 | Bitki - İlaç etkileşimleri hakkında bilgi verir |
ÖÇ09 | Bitki - İlaç etkileşimleri I |
ÖÇ10 | Black cohosh ve etkileşimlerini açıklar |
ÖÇ11 | Echinaceae ve etkileşimleri |
ÖÇ12 | Kava ve etkileşimleri |
ÖÇ13 | St Johns wort ve etkileşimleri |
ÖÇ14 | Bazı diğer bitki-ilaç etkileşimlerini açıklar |
ÖÇ15 | Bazı diğer bitki-ilaç etkileşimlerine örnekler verir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur. | 4 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Bitkisel İlaçlar ve Gıda Takviyeleri ile İlgili Genel Yaklaşım ve Sorunlar | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Ülkemizdeki Bitkisel İlaçlar ve Ürünlerde Yasal Durum | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Bitkilerle tedavide istenmeyen olaylar, advers etki ve advers olaylar | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Nutrasötik tanımı ve tıbbi bitkisel drogların nutrasötiklerdeki yeri | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Nutrasötikler ve bitkisel ürünlerde analizin önemi | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Bitki - gıda etkileşimleri I | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Bitki - gıda etkileşimleri II | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Bitki - İlaç etkileşimleri I | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Bitki - İlaç etkileşimleri II | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Black cohosh ve etkileşimleri | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Echinaceae ve etkileşimleri | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Ginseng ve etkileşimleri | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Kava ve etkileşimleri | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | St Johns wort ve etkileşimleri | Konu ile ilgili literatür ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |