Genel Bilgi
Kod | ECS548 |
Ad | Eczacılıkta Besin Destek Ürünleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 10. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. UMAY MERVE GÜVEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Besin bileşenlerini farmasötik dozajlarda içeren ürünlere Besin destek ürünleri veya Nutrasötikler denmektedir. Günümüzde artan ihtiyaçlar, fakirleşen toprak ve kronik hastalıkların yarattığı yetersizliklerle birlikte hastalıklardan korunma, güzel yaş alma ve iyi hissetme vb. amaçlarla ön plana çıkan besin destek ürünlerinin eczacılıkta önemli yeri bulunmaktadır. Bilimsel bulgular ışığında besin desteklerinin temel faydaları, etkinlikleri ve eczacının rolü hakkında bilgi sağlaması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
İnsan sağlığında ön planda olan, besin desteklerinde yer alan temel içerikleri, vitamin, mineral, amino asit, omega yağ asitleri, bitki ekstreleri, koenzimler, probiyotikler, antioksidanlar
Dersin Ön Koşulu
Yoktur.
Kaynaklar
Yoktur.
Notlar
Yoktur.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Besin destekleri (Nutrasötikler) hakkında temel bilgileri bilir. |
ÖÇ02 | Besin destek kavramının hayatın her alanındaki faydalı rolünü kavrar. |
ÖÇ03 | Besin desteklerinde yer alan maddeleri biyokimyasal yapısını ve etki mekanizmalarını açıklar. |
ÖÇ04 | Temel besin ögelerinden vitamin, minerallerin ve protein (amino asitlerin) etkilerini ve fonksiyonunu bilir. |
ÖÇ05 | Esansiyel yağ asitlerinin vücut için olmazsa olmaz fonksiyonlarını ve faydalarını açıklar. |
ÖÇ06 | Kadın-erkek sağlığı, eklem sağlığı, beyin sağlığı, bağırsak sağlığı gibi spesifik konularda besin desteklerinin sınıflandırılması ve etkinliğini açıklar. |
ÖÇ07 | Sporcu sağlığı ve sporcu beslenmesi hakkında temel bilgileri ve besin desteği seçimini organize eder. |
ÖÇ08 | Vücudun temel bağışıklık sistemi, detoks ve karaciğer fonksiyonlarında yardımcı besin desteklerinin kullanımını açıklar. |
ÖÇ09 | Kardiyovasküler sistemi destekleyici destekleri sayar. |
ÖÇ10 | Sağlıklı yaş alma, cilt sağlığı ve anti-aging korunmada antioksidanların etkisini açıklar. |
ÖÇ11 | Kilo kontrolü, diyabet, metabolik sendromda besin desteklerinin etkilerini sıralar. |
ÖÇ12 | İlaç- besin desteği etkileşimlerini açıklar. |
ÖÇ13 | Kronik hastalıkların ilaçlı tedavilerine kombine edilebilecek yardımcı besin destek tedavilerini sayar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar. | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur. | 1 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. | 2 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar. | 5 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Besin destekleri giriş, temel kavramlar | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | vitaminler | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | mineraller | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | antioksidanlar | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | amino asitler | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | omega yağ asitleri | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | mikrobiyota (prebiyotikler ve probiyotikleri) | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | besin destekleri kalite ve üretim bilgileri | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | bitkisel besin destekleri | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | spesifik besin destekleri -1 | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | spesifik besin destekleri -2 | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | bağışıklık sistemini destekleyen nutrasötikler | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | sporcu sağlığında besin destekleri | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | ilaç ve besin desteği etkileşimleri | İlgili konuda okuma yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Konu tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |