BB0062 Bağcılıkta Kalite Yönetimi

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BB0062
Ad Bağcılıkta Kalite Yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi SEVİL CANTÜRK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Üzüm ve üzüm ürünlerinde kalite parametrelerinin ve ürün kalitesinin artırılmasında kullanılan uygulamaların öğrenilmesi

Dersin İçeriği

Ders kapsamında; bağcılıkta kalite kavramı, önemi ve kalite üzerinde etkili olan genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi verilmektedir. Farklı değerlendirme şekillerine yönelik olarak kullanılan üzüm çeşitlerinden elde edilen çelik, yaprak, meyve vb. ve tüm üzüm ürünlerinde kalite parametreleri incelenmekte, bağcılıkta ürün kalitesinin artırılmasında kullanılan kültürel ve kimyasal uygulamalar güncel kaynaklar eşliğinde verilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Hazırlanan ders notları ve güncel makaleler

Notlar

Practical methods of measuring grape quality B. W. Zoecklein, K. C. Fugelsang, B. H. Gump Grapevine quality: A multiple choice issue Stefano Poni vd.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bağcılıkta kalite kavramı ve kaliteyi oluşturan parametreler hakkında bilgi edinir.
ÖÇ02 Sofralık, şaraplık ve kurutmalık üzüm çeşitlerinde ve üzümden üretilen ürünlerde kalite parametrelerini öğrenir.
ÖÇ03 Üzüm ve asmadan elde edilen ürünlerde kaliteyi etkileyen genetik ve çevresel faktörler hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ04 Bağcılıkta kaliteyi artırmak için yapılabilecek güncel uygulamaları öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bahçe bitkileri alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirebilir 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe bitkileri alanı ve ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe bitkileriyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında kullanarak ve ilgili güncel gelişmeleri, nicel ve nitel verilerle destekleyerek, farklı disiplinlerde elde edilmiş bilgi, veri ve bulgularla birleştirip yorumlayabilme, sentez yoluyla yeni bilgi ve teoriler oluşturur 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümler
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe bitkileriyle ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe bitkileriyle ilgili uygulamalarda karşılaşılan öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için analitik yaklaşım geliştirir, araştırma sürecini tasarlayabilir, sorumluluk alarak çözüm üretebilir ve elde edilen sonuçları değerlendirebilir ve savunur
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamda önderlik yapar
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe bitkileriyle ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanabilir ve kendini sürekli yeniler 4
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe bitkileri alanında edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve kendi öğrenme sürecini yönlendirebilir
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışmalarını, uzmanlık alanındaki gelişmeleri ve araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilir
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bahçe bitkileriyle ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesi için bilimsel yöntemlerle veri toplayabilir, toplanan verileri toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetler ve yorumlar
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bahçe bitkileri alanında özümlenmiş bilgileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilir, açıklayabilir, başkalarına aktarır, varılan sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla inceler


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Asmada salkım ve tane morfolojisi ve anatomisi Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Üzüm tanesinin gelişme evreleri ve olgunlaşma Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Bağcılıkta kalite kavramı ve kapsamı Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
4 Sofralık üzümlerde fiziksel kalite özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Sofralık üzümlerde kimyasal kalite özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Şaraplık üzümlerde kalite özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Kurutmalık üzümlerde fiziksel kalite özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Kurutmalık üzümlerde kimyasal kalite özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
9 Ara sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
10 Asmadan elde edilen geleneksel ürünlerde kalite özellikleri Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Bağcılıkta kaliteyi etkileyen genetik faktörler Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Bağcılıkta kaliteyi etkileyen fizyolojik ve anatomik genetik faktörler Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Bağcılıkta kaliteyi etkileyen çevresel faktörler Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Bağcılıkta kalite artırıcı kültürel uygulamalar Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Bağcılıkta kalite artırıcı kimyasal uygulamalar Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Bağcılıkta kalite artırıcı çevre dostu uygulamalar Ders notu ve önerilen kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
17 Final sınavı Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 12.11.2024 10:19