Genel Bilgi
Kod | SHS138 |
Ad | Kanser ve Beslenme |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | MB Meslek Bilgisi Dersleri S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | FERYAL KARACA |
Dersin Öğretim Elemanı |
FERYAL KARACA
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları
Dersin İçeriği
Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi,Kanser hakkındaki bilgiyi kavrar,Sağlıklı beslenme hakkındaki bilgiyi kavrar,Suda çözünen vitaminleri bilir,Yağda çözünen vitaminleri bilir,Protein mekanizmasını bilir,Karbonhidratları tanır,Karbonhidratları tanır,Sağlıksız beslenme koşullarını bilir,Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir,Antioksidan gıdaları hakkında farkındalığa varır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002
Notlar
Ders notu, web kaynakları, öğrencilerin gözlemleri, gazete haberleri vb.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kanser hakkındaki bilgiyi kavrar. |
ÖÇ02 | Sağlıklı beslenme hakkındaki bilgiyi kavrar. |
ÖÇ03 | Suda çözünen vitaminleri sıralar |
ÖÇ04 | Yağda çözünen vitaminleri sıralar |
ÖÇ05 | Protein mekanizmasını açıklar |
ÖÇ06 | Karbonhidratları tanımlar |
ÖÇ07 | Karbonhidratların kullanımı açıklar |
ÖÇ08 | Sağlıksız beslenme koşullarını ayırt eder |
ÖÇ09 | Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini yorumlar |
ÖÇ10 | Antioksidan gıdaların kanserdeki önemini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi dokümanların çağdaş kullanımı hakkındaki temel bilgileri açıklar | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi dokümanların toplanması ve analizi ile ilgili bilgileri tanımlar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İnsanların anatomik, fizyolojik yapısını, tıbbi terminolojiyi, hastalık ve ameliyatların standart terminolojisini açıklar | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hasta dosyaları üzerinde ameliyatların ve hastalıkların uluslararası sınıflandırma ve kodlamasını listeler | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bilgi işlem araçlarını kullanarak hasta dosyalarını arşivleme ve indeksleme işlemlerinin esaslarını açıklar. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kurum içi ve kurum dışı haberleşmeyle ilgili yazışma tekniklerini kullanabilme becerisi gösterir. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hasta raporlarının hazırlanmasındaki temel kuralları açıklar. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hastanın sağlık kayıtlarını tutar. | 3 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Temel tıbbi sekreterlik bilgi ve becerisine sahip olup, büro yönetimi işlemlerini yürütür | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hasta dosyalarının otomasyonu ve tıbbi dokümanların değerlendirilmesinde bilgi işlem teknolojisini kullanarak bilgisayarla yazışmaları yapar | 4 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bilgi işlem araçlarını kullanarak hasta dosyalarını arşivler ve indeksler. | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İstatistiki verileri kurallara uygun olarak kaydeder. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlık bakım sistemindeki bireylerin en kaliteli hizmeti alabilmeleri için raporlandırma, sosyal güvence ile ilgili işlemleri bağımsız olarak yürütür | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki sorumlulukları çerçevesinde organizasyonu yapar, karar verir ve sorunları çözer | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Hastayla ilgili verileri mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Meslektaşları, hastalar ve sağlık çalışanları ile etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bilgisayar ortamında tutulan kayıtların güvenli şekilde saklanmasını sağlar, gerekiyorsa bu kayıtları yedekler. | 5 |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Mesleki teknolojik gelişmeleri takip eder ve kullanır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap, Gösteri |
2 | Sağlıklı beslenme ve içerikleri | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
3 | Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
4 | Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
5 | Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri |
6 | Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma |
7 | Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması |
8 | Ara Sınav | sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
10 | Sağlıksız beslenme nedir ve önemi | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
11 | Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Antioksidan gıda nedir, nelerdir | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
15 | Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 | Ders Notu ve kaynaklardan okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 62 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,48 | ||
AKTS | 2 AKTS |