SHS138 Kanser ve Beslenme

2 AKTS - 1-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SHS138
Ad Kanser ve Beslenme
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket GK Genel Kültür Dersleri S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü FERYAL KARACA
Dersin Öğretim Elemanı FERYAL KARACA (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilerin Kanser hakkında ve kanserli hastanın beslenmesi farkındalığına varmaları

Dersin İçeriği

Kanser nedir Kanserli hastanın beslenmesi,Kanser hakkındaki bilgiyi kavrar,Sağlıklı beslenme hakkındaki bilgiyi kavrar,Suda çözünen vitaminleri bilir,Yağda çözünen vitaminleri bilir,Protein mekanizmasını bilir,Karbonhidratları tanır,Karbonhidratları tanır,Sağlıksız beslenme koşullarını bilir,Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini bilir,Antioksidan gıdaları hakkında farkındalığa varır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gülseren Ünsün Engin, Kanser ve Beslenme, İnkılap kitabevi, ISBN:9789751019752, 154 sayfa, 2002

Notlar

Ders notu, web kaynakları, öğrencilerin gözlemleri, gazete haberleri vb.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kanser hakkındaki bilgiyi kavrar.
ÖÇ02 Sağlıklı beslenme hakkındaki bilgiyi kavrar.
ÖÇ03 Suda çözünen vitaminleri sıralar
ÖÇ04 Yağda çözünen vitaminleri sıralar
ÖÇ05 Protein mekanizmasını açıklar
ÖÇ06 Karbonhidratları tanımlar
ÖÇ07 Karbonhidratların kullanımı açıklar
ÖÇ08 Sağlıksız beslenme koşullarını ayırt eder
ÖÇ09 Beslenmenin kanser gelişiminde etkisini yorumlar
ÖÇ10 Antioksidan gıdaların kanserdeki önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan normal yapı ve fonksiyonunun temelini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyeni tanımlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar araç ve gereçlerini tanır, ölçüm yöntemlerini sıralar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölçümlerin preanalitik, analitik ve postanalitik evreleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi kullanarak, bu evrelerde yapılacak işlemleri açıklar
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hastadan alınan biyolojik materyalleri usulüne uygun olarak teslim alır, kabul eder, analize hazırlar ve gerekiyorsa uygun şartlarda korunmasını sağlar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analizlerin iç ve dış kalite kontrol çalışmalarını, günlük kontrol işlemlerini uyguladıktan sonra hasta örneklerinin analizlerini yapar, sonuçlarını kontrol eder ve laboratuvar uzmanına raporlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar cihazlarının kalibrasyon ve bakımlarını düzenli olarak yapar, yaptırır ve takip ederek en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar eksiklerini belirler.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kritik değerleri bilir, gerektiğinde sonuçları klinisyene en uygun ve hızlı şekilde bildirerek koordinasyonu sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mezun olduktan sonra teknolojik gelişmeleri takip ederek öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirerek kendini ve kariyerini geliştirir. 5
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları, hastalar ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma ortamında sağlık, biyogüvenlik ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında genel bilgi Beslenme ve Kanser dersinin amacı, kapsamı Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Sağlıklı beslenme ve içerikleri Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 Vitaminler nedir, vitaminler hakkında genel bilgi Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
4 Suda eriyen vitaminler nelerdir,hangi gıdalarda bulunur Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yağda eriyen vitaminler nelerdir, hangi gıdalarda bulunur Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 Protein nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
7 Karbonhidrat nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Lipit nedir, vucut için önemi hakkında bilği Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
10 Sağlıksız beslenme nedir ve önemi Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
11 Beslenmenin kanser gelişiminde etksi varmıdır Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
12 Antioksidan gıda nedir, nelerdir Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Kanser kaşeksisi nedir, nasıl oluşur Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Kanser hastasında beslenmenin önemi-1 Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösterip Yaptırma
15 Kanser hastasında beslenmenin önemi-2 Ders Notu ve kaynaklardan okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü (Saat) 62
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,48
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 20.02.2025 12:21