MG1801 Finansal Politika ve Stratejileri

10 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod MG1801
Ad Finansal Politika ve Stratejileri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz ve Bahar
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 10 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATİCE DOĞUKANLI
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin genel amacı, finansal yönetimin temel prensiplerini öğreterek, doğru yatırım ve finansman kararları için, değeri en yüksek düzeye çıkarma ilkesine dayalı modern finans konularının öğretilmesidir.

Dersin İçeriği

Bu derste finans matematiği, sermaye bütçelemesi teknikleri, sermaye maliyeti ve kar payı politikaları gibi temel finans konuları tartışılacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Yoktur

Kaynaklar

İlgili kitaplar Finansal Yönetim, Öztin Akgüç Finansal Yönetim, Hatice Düzakın Finansal Yönetim, Serpil Canbaş ve Gamze Vural Financial Management, James Van Horne. İşletme Finansının Temelleri (Çeviri), Brealey and Myers

Notlar

Temel finans teorileri konusundaki makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Finansal analiz ve planlama için gerekli araçları tanıma
ÖÇ02 Yatırım projelerinin değerlendirilmesinde kullanılan sayısal yöntemleri öğrenme ve gerekli hesaplamaları yapma
ÖÇ03 İşletmelerin sermaye yapısının bileşenlerini öğrenme ve optimal sermaye yapısı konusundaki kuramsal yaklaşımları değerlendirme
ÖÇ04 Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti hesaplama
ÖÇ05 İşletmelerin kar dağıtım politikalarını analiz etme


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman bilim dalına ait kuramları açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan bilimsel yöntem ve araçların gelişmesine katkı yapacak kuramları listeler ve tanımlar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin nasıl oluşturulacağını ve sayısal karar verme teknikleri ile bu modellerin nasıl ilişkilendirileceğini araştırır. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansman alanında kullanılan kuramsal modellerin, sayısal karar verme tekniklerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçlarının nasıl yorumlanacağını açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz finans yöneticilerinin karşılaşmış oldukları sorunlara uygun yöntemlerle çözümler üretir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finans alanında kullanılan yöntemlerin temel adımlarını izleyerek uygulamaya geçirme ve uygulamalı işletme yönetimine katkı sağlar. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Finansal verimliliği arttırmaya yardımcı olan teknikleri kullanarak en uygun sonuca ulaşır. 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel ve/veya takım çalışmasında sorumluluk alma, liderlik yapma ve etkin biçimde çalışır.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bireyin uzmanlık alanında meydana gelen güncel değişim ve gelişimleri takip ederek yenilenmeyi sürekli hale getirir.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde bilimsel kaynaklardan yararlanır, veri toplar, analiz eder, yorumlar ve yeni bilgiler üreterek bunları etkin biçimde yazar ve sunar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finans alanının gelişmesine katkı sağlayacak yeni araştırma yöntemleri geliştirir ve uygular. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Finansman bilim dalının kapsadığı alt bilim dalları üzerinde sorgulayıcı araştırma yaparak, finans yöneticilerinin doğru karar alma süreçleri için yeni esaslar geliştirir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletmelerin faaliyet gösterdikleri sektör ve pazara uygun olan finansman yaklaşımları, uygulama ve yöntemlerini geliştirir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Finansal Amaç ve Finans Fonksiyonu Finansal Yönetim kitabının 1. bölümünün; Financial Management kitabı syf.2-46'nın;İşletme Fianansman Teorisi makalesinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
2 Finansal Analiz Finansal Yönetim kitabının 2. bölümünün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Finansal Planlama Finansal Yönetim kitabının 3. bölümünün ve Financial Management kitabı syf.477-506'nın okunması ayrıca Finansal Yönetim Örnek Olayları kitabının 8. olayının çözülmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 İşletme Sermayesi Yönetimi Finansal Yönetim kitabının 4. bölümünün; Financial Management kitabı syf. 442-483'ün ve Türk Firmaların İşletme Sermayesi Yönetimi uygulaması makalesinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Nakit ve Alacak Yönetimi Finansal Yönetim kitabının 5.ve 6. bölümlerinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Sermaye Bütçelemesi-1 Finansal Yönetim kitabının 8. bölüm syf.317-354'ün; Financial Management kitabı syf.343-379'un okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Sermaye Bütçelemesi-2 Finansal Yönetim kitabının 8. bölüm syf.354-393'ün okunması ayrıca Finansal Yönetim Örnek Olayları kitabının 22. olayının çözülmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Riskli Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi Finansal Yönetim kitabının 9. bölümünün; Financial Management kitabı syf.379-419'un okunması ayrıca Finansal Yönetim Örnek Olayları kitabının 29. olayının çözülmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Sermaye Maliyeti-1 Finansal Yönetim kitabının 11. bölümünün; Financial Management kitabı syf.306-343'ün ve Sermayenin Maliyeti Şirket Finansmanı ve Yatırım Teorisi makalesinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Sermaye Maliyeti-2 Finansal Yönetim kitabının 11. bölümünün; Financial Management kitabı syf.306-343'ün ve Sermayenin Maliyeti Şirket Finansmanı ve Yatırım Teorisi makalesinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Sermaye Yapısı Finansal Yönetim, Öztin Akgüç'ün kitabının 12. bölümünün; Financial Management kitabı syf.545-582'nin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Sermaye Yapısı Teorileri Sermaye Yapısı Bileşenleri makalesinin okunması ayrıca Finansal Yönetim Örnek Olayları kitabının 36. olayının çözülmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 İşletmelerde Kar Dağıtım Politikaları Finansal Yönetim, Öztin Akgüç'ün kitabının 17. bölümünün; Financial Management kitabı syf. 613-647'nin ve Kar Dağıtım Politikası, Büyüme ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi makalesinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 İşlenen konuların gözden geçirilmesi İşlenen konuların gözden geçirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 12 168
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 262
Toplam İş Yükü / 25 (s) 10,48
AKTS 10 AKTS

Güncelleme Zamanı: 07.05.2024 04:50