Genel Bilgi
Kod | BP235 |
Ad | Zeytin, Zeytin Yağı ve Mutfak Kültürü |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste zeytin ile zeytinyağının tarihi, kültürü, tarımı, ekonomisi, ticareti, sofralık zeytin ve zeytinyağlarının kullanımı ve tadımı konularının açıklanması planlanmaktadır. Amaç öğrencilere yararlı bilgiler sunmak, onlara yetiştiricilik ve kaliteli üretim hakkında karar verme becerisi kazandırmaktır.
Dersin İçeriği
Dünya da ve Türkiye de zeytin ve zeytinyağı yetiştiriciliği açıklanır. Türkiye dahil olmak üzere Akdeniz ülkelerinin en önemli bitkisi olan sofralık zeytin ve zeytinyağının tarihçesi, üretici ülkeleri, ekonomisi, kültürdeki yeri, kullanımı ile yağ kalitesine göre ayırt edilmesine ilişkin bilgiler tartışılır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007
Notlar
Kişisel Ders Notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Zeytin yetiştiriciliğinin tarihçesini anlatabilir. |
ÖÇ02 | Zeytin, zeytinyağı konusunda genel bilgileri yorumlayabilir. |
ÖÇ03 | Sofralık zeytin ve zeytinyağının ülke ekonomisi için katma değerini tartışabilir. |
ÖÇ04 | Zeytinliklerin tesisi ve kültürel işlemleri açıklayabilir. |
ÖÇ05 | Uygun hasat tarihi ve tekniğine karar verebilir. |
ÖÇ06 | Sofralık zeytin ve zeytinyağının üretim tekniklerini kıyaslayabilir. |
ÖÇ07 | Kusurlu ve kusursuz zeytinyağları duyusal olarak ayırt edebilir. |
ÖÇ08 | Zeytin hastalık ve zararlıları hakkında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır | 5 |
PÖÇ03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir. | |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar | 5 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sorgulayıcı ve araştırıcıdır | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Analitik düşünmeyi öğrenir | 4 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel düzeyde ingilizce kullanır | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma | 4 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Derse giriş ve tanımlar | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Zeytin ve zeytinyağının tarihçesi ve coğrafyası | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
3 | Zeytin ve zeytinyağı üretici ülkeler | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Zeytin ekonomisi ve tüketimi | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Zeytinyağı ekonomisi ve tüketimi | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
6 | Zeytinlik tesisi | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Zeytin yetiştiriciliğinde kültürel işlemler | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Zeytinyağının kalite kriterleri ve sınıflandırması | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Sofralık zeytinin sağlığına yararları | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
11 | Zeytinyağının sağlık üzerine etkileri | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Zeytinyağının duyusal analizi | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Sofralık zeytin üretimi | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Zeytinyağı üretim aşamaları | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Zeytin ve zeytinyağı muhafaza koşulları | Her Yönüyle Zeytincilik, Esat Bülbül, İnkılap Kitabevi, 2007 | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 1 | 1 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 58 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,32 | ||
AKTS | 2 AKTS |