BP204 Mantar Yetiştiriciliği

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP204
Ad Mantar Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Mantarın morfolojik ve biyolojik özelliklerinin tanıtılarak, mantarın insan sağlığı açısından önemi ve farklı mantar türleri hakkında yorum yapmak amaçlanmıştır.

Dersin İçeriği

Mantar ile ilgili kavramları ve farklı mantar türleri tanımlanır. Mantarın Türkiye ve Dünyadaki önemini ve yetiştirme teknikleri hakkında tartışılır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Kişisel Ders Notları

Notlar

https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/mantar_yetistiriciligi.pdf


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mantarın morfolojisini ve ekolojik özelliklerini açıklar
ÖÇ02 Mantarların kompost hazırlığını uygular
ÖÇ03 Mantar yetiştirme sistemlerini tartışır
ÖÇ04 Zehirli ve zehirsiz mantarları ayırt eder
ÖÇ05 Yetiştiricilik koşulları ve tesis kurulumunda gerekli olan şartları oluşturur
ÖÇ06 Mantar tesisinin yapısını ve gerekli olan ekipmanları açıklar
ÖÇ07 Doğada bulunan ve kültüre alınabilen mantarların farklılıklarına örnek verir
ÖÇ08 Mantar yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalık ve zararlıları için çözüm üretir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi tanımlar
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemeleri ayırt eder
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mantarın tanımı, özellikleri ve insan sağlığı açısından önemi Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Mantarın botanik özellikleri Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
3 Mantarın morfolojik özellikleri Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Dünyada ve Türkiyede mantar yetiştiriciliğinin genel durumu Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Farklı mantar türlerinin tanıtımı Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
6 Mantar yetiştiriciliği için gerekli faktörler Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Kompost hazırlığı Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kompost pastörizasyonu Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
10 Misel ekimi ve Misel ön gelişme dönemi Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 Örtü toprağının hazırlanışı Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Hasat ve bakım işlemleri Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Örnek mantar üretim işletme planı Sunu hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
14 Öğrenci sunumları (1. Grup) Sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Öğrenci sunumları (2. Grup) Sunum hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 03:53