BP244 Bahçe Bitkileri Derim ve Muhafaza

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BP244
Ad Bahçe Bitkileri Derim ve Muhafaza
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
(A Grubu) ()


Dersin Amacı / Hedefi

Bahçe ürünlerinin derimi, derim sonrası fizyolojisi ve muhafazası üzerine etkili olan faktörleri açıklar.

Dersin İçeriği

Muhafaza ile ilgili temel kavramları açıklar. Büyüme, olgunlaşma, derim ve derim sonrası metabolik olaylarını açıklar. Farklı muhafaza sistemleri ve ekipmanlarını tanır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları

Notlar

Kişisel ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bahçe ürünlerinin hasadında dikkat edilecek kuralları açıklar.
ÖÇ02 Hasat zamanına karar verir.
ÖÇ03 Bahçe ürünlerinde hasat sonrası meydana gelebilecek kayıpların sebeplerini tanımlar.
ÖÇ04 Modern depolama tesislerinin özelliklerini açıklar.
ÖÇ05 Ürünlerin pazara hazırlanışından, tüketiciye ulaşana kadar geçireceği aşamalar hakkında bilgi sahibi olmak.
ÖÇ06 Hasat sonrası işleme teknolojilerini açıklar
ÖÇ07 Basit depolar ve modern depolar hakkında karşılaştırma yapar
ÖÇ08 Bahçe ürünlerinin pazarlanması hakkında gerekli prosedürleri tanımlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim için gerekli kuramsal ve temel bilgiyi açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitki türlerine ait tohum oluşumu, üretim teknikleri, pazarlama ve hasat gibi süreçler hakkında tartışır 4
PÖÇ03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı tarla ve sebze bitkilerinin ekolojik istekleri ve bunların yetiştirilme yöntemleri ve ıslah yöntemleri hakkında örnekler verir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal üretim yapabilme ve tohum elde etme, bunlarla ilgili kalite analizleri uygular.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı bitkilerde ıslah yöntemlerini uygulayabilme becerisi geliştirir.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde ettiği verilerin analizini yapar ve yorumlar
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitki ve tohumlardaki hastalık ve zararlıları tanır ve mücadelesini tarif eder.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak gerekli yöntem ve teknikleri belirler
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili plan ve projeleri koordine eder, bireysel yada ekip olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında edindiği bilgi ve becerileri açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sorgulayıcı ve araştırıcıdır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Analitik düşünmeyi öğrenir 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yazılı ve sözlü iletişim kurallarını bilme ve etkin iletişim kurar
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel düzeyde ingilizce kullanır
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bilgisayar ve internet teknolojilerini kullanarak bilgiye ulaşma yetkinliğinde olur
PÖÇ16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Tohum tescili, sertifikalı tohumluk üretimi hakkında yasal düzenlemelere hakim olma 4
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çevre koruma, iş güvenliği ve sağlığı konularında yeterli bilincini geliştirir.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Teknik, teknolojik ve ekonomik yönlerini dikkate alınarak tohum üretim alanlarında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek ve yönetebilecek yetkinlikte olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin tanımı, içeriği ve işlenişi hakkında bilgiler, sebze ve meyvelerin önemi, muhafazanın sağladığı faydala Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Meyve ve sebzelerde büyüme ve olgunlaşma sırasında meydana gelen morfolojik değişmeler, kaliteli üründe aranan koşullar Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kimyasal değişmeler (nişasta, şekerler, asitler, pektin, tanen, azotlu maddeler ve proteinler, vitaminler). Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Solunum, solunuma etkili faktörler (sıcaklık,CO2 ve O2, etilen) Solunum oranı, derim olgunluğunu saptamada kullanılan kriter Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Meyve hasat şekilleri Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Soğutma işlemini etkileyen faktörler, mekanik yoldan soğuk üretimi, bazı önemli soğutucu akışkan maddelerin özellikleri, soğutucu maddelerde aranan özellikler Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Modern soğutma sistemi- Soğutma sistemini oluşturan parçaların çalışma sistemi ve özellikleri Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Meyvelerin derimi, seçimi, ambalajlanması, pazara hazırlanması Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Meyve ve Sebzelerin Modifiye Atmosferde Paketlenmesi (MAP), , Aktif MAP ve Pasif MAP da muhafaza Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Muhafazada dikkat edilmesi gereken noktalar, avantajlar ve dezavantajlar Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Meyve ve Sebzelerde Etilen Biyosentezi, önemi, Klimakterik meyvelerde olgunlaştırma, klimakterik göstermeyenler Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Meyve ve Sebzelerde kullanılan ambalaj malzemeleri seçiminde dikkat edilecek hususlar. Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Mekanik ve elle derimin avantaj ve dezavantajları, derimde dikkat edilmesi gerekli hususlar Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Dersin tekrarı Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. İsmail Karaçalı. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 5 5 25
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2024 11:13