Genel Bilgi
Kod | TMT331 |
Ad | Gıda İşleme Makinaları |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. MEHMET SERDAR ÖZTEKİN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Hammadde olarak sebze, meyve ve et ürünlerinin işlenmesi öncesinde uygulanan ön işlemler ve ısıl-ısıl olmayan temel işlemlerin ve tekniklerin tanıtılması
Dersin İçeriği
Tarım Ürünlerinde Ön İşlemler: Hammadde Ölçüm-Tartım, Taşıma-İletim, Temizleme-Ayıklama, Sınıflandırma, Kabuk Soyma, Boyut Küçültme, Presleme, Süzme, Depolama Gıda İşlemede Isıl Teknikler: Pastörizasyon, Sterilizasyon, Ekstraksiyon, Soğutma, Dondurma, Kurutma, Buharlaştırma Gıda işlemede Isıl Olmayan Teknikler: Fermentasyon, Karıştırma, Tuzlama, İşınlama, Ayırma
Dersin Ön Koşulu
Ön koşul yoktur
Kaynaklar
Konu esaslı slaytlar
Notlar
Çözümlü problemler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bitkisel ve hayvansal gıda hammaddelerinin işlenmesinde kullanılan ön ve esas işlemleri ve teknolojileri öğrenir. |
ÖÇ02 | Gıda ürününün özelliklerine uygun ekipman ve makinaleri seçer |
ÖÇ03 | Gıda işleme teknolojileriyle ilgili temel hesapları yapar. |
ÖÇ04 | Gıda İşleme makinalarının etik kuralları uygulama yönünden önemini kavrar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Matematik, fen bilimleri ve Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi kazanır. | |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi kazanır | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Mühendislik alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi kazanır. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları geliştirme, seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi kazanır. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme yetkinliği kazanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemeye karşı olumlu tutum kazanır. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler, projeler hazırlar, çözüm önerileri üretir ve paylaşır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili en az başlangıç düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mühendislik alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ön İşlemler: Ölçüm ve Tartım Teknikleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
2 | Ön İşlemler: Taşıma ve İletim Teknikleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
3 | Ön İşlemler: Sınıflama ve Ayırma Makineleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
4 | Ön İşlemler: Sınıflandırma, Kabuk Soyma Teknikleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
5 | Ön İşlemler: Boyut Küçültme Teknikleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
6 | Ön İşlemler: Presleme, Süzme Teknikleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
7 | Isıl İşlemler: Pastörizasyon, Sterilizasyon Teknikleri | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
8 | Ara Sınav | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Problem Çözme |
9 | Isıl İşlemler: Soğutma, Dondurma | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
10 | Isıl İşlemler: Kurutma, Buharlaştırma | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
11 | Isıl İşlemler: Ekstraksiyon, Distilasyon | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
12 | Isıl Olmayan İşlemler: Fermentasyon | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
13 | Isıl Olmayan İşlemler: Karıştırma | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
14 | Isıl Olmayan İşlemler: Işınlama | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
15 | Isıl Olmayan İşlemler: Ayırma | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notlarından ön hazırlık yapılması | Öğretim Yöntemleri: Problem Çözme |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |