VET208 Yem Hijyeni ve Teknolojisi

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET208
Ad Yem Hijyeni ve Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. UĞUR SERBESTER
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. LADİNE ÇELİK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Başarılı bir hayvansal üretim için, pazar durumunun dikkate alınması, hayvancılık konusunda eksiksiz teknik bilgi ve yeterli miktar ve kalitede yem üretimi ve bu yemlerin niteliklerinin çok iyi bilinmesi gerekir. Bu dersin amacı hayvancılıkta kullanılan tüm yem kaynaklarının her yönüyle tanıtımı

Dersin İçeriği

Kaba ve yoğun yem kaynaklarının tanıtımı, teknolojik özellikleri, yemi kaynaklarının besin madde içerikleri ve beslemeyi engelleyici madde içeriklerin tanıtımı, yem ve yem maddelerine uygulanan teknolojik işlemlerin tanıtımı, yemlerin saklanması ve Karma Yem Endüstrisi, Ülkemizdeki Durumu ve Sorunları

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi (Pozitif Yayın Evi, 2013)

Notlar

Karabulut, A. Canbolat, Ö., 2005. Yem Değerlendirme ve Analiz Metodları. Uludağ Üniversitesi Yayınları. Yayın No: 2.05.048.0424. Bursa.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemin tanıtımı, yemlerin sınıflandırılması, Kaba yemler, yeşil yemler, Doğal ve Yapay Çayır ve Meraları, Yemlerin besin madde bileşenlerini etkileyen faktörler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Tek veya Karışık Olarak Yetiştirilen Yeşil Yemler (Baklagil ve Buğdaygil), Diğer Yeşil Yemleri tanır
ÖÇ03 Kök ve yumru yemler, Yaş Meyveler, Ağaç Dal ve Yaprakları, Meyve suyu ve konserve sanayi posaları, Şilempeler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ04 Silaj, silajın yararları, kullanımı yaygın olan silajlar, kuru kaba yemler, kuruotlar, saman kılıf, kabuk ve kavuzlar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ05 Yoğun Yemler, buğdaygil ve baklagil dane yemleri, yağlı tohumlar, diğer tohum ve kuru meyveler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ06 Endüstriyel yemler, yağ sanayi yan ürünleri, değirmencilik sanayi yan ürünleri, fermentasyon sanayi yan ürünleri, nişasta sanayi yan ürünleri, şeker sanayi yan ürünleri, hayvansal kaynaklı yemler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ07 yemlik yağlar, tek hücre proteinleri, protein tabiatında olmayan azotlu bileşikler, mineral, vitamin ve amino asit ek yemleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ08 Yem katkı maddeleri ve yemlere uygulanan teknolojik işlemler hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ09 Yeşil yemlerin saklanması, kurutma, silolama, Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddeler ve karma yem endüstrisi hakkında bilgi sahibi olur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri bakımından tanır. 1
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler. 1
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Canlıların yapı taşlarını, hücresel düzeydeki bileşenlerini ve vücutta oluşan kimyasal süreçleri bilir. 1
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal süreçleri kullanmayı gerçekleştirir. 1
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olmak ve bu değerleri savunma becerisini gösterir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını bilir. 1
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini bilir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaçları mevzuata uygun olarak reçete eder ve uygular.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvanlarda zehirlenmelerin tanı ve genel tedavi ilkelerini uygular.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının genel tanı ve tedavi protokollerini bilir.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. 1
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik olarak tanır ve uygun önlemleri almayı bilir. 1
PÖÇ17 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda sistematik nekropsi yapar, bulguları değerlendirir, dokuları saklama yöntemlerini bilir ve gerekli laboratuvarlara yönlendirir.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkileri bilir. 1
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerini kullanır. Post operatif süreçte hastaların değerlendirme ve izlemini yapar. 1
PÖÇ21 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon ve anestezi yöntemlerini bilir ve uygular. 1
PÖÇ22 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ağrıyı yönetiminin yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarının ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ26 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde, hastalıkların klinik tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgiyi bilir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tüketime sunulan hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar.
PÖÇ29 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çevre ve veteriner halk sağlığı konularında duyarlılık kazanır.
PÖÇ30 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını bilir. Radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale eder ve ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ33 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türüne göre bakım-besleme protokollerini hazırlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Evcil hayvanların fiziksel durumunu, refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek hayvan sahiplerine yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında bilgi verir.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için yaşam boyu öğrenme ve eğitim yöntemlerini bilir.
PÖÇ36 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışma bilinci kazanır.
PÖÇ37 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hasta sahipleri, toplum, meslektaşlar ve ilgili makamlarla uygun bir dil kullanarak uygun bir şekilde iletişim kurma yeteneği kazanır.
PÖÇ38 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hekimliği ve ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsız olarak anlar ve yorumlar.
PÖÇ39 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ40 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin yollarını bilir.
PÖÇ41 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ42 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutmayı bilir.
PÖÇ43 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gerektiğinde mesleki düzeyde toplum ve ilgili kurumlar tarafından anlaşılabilir bir biçimde vaka ve nekropsi raporları hazırlamayı becerir.
PÖÇ44 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapmayı bilir.
PÖÇ45 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner hekimlerin içinde bulunduğu ekonomik, sosyokültürel ve duygusal koşulları anlar, kendini bu koşullara göre konumlandırır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemin tanıtımı, yemlerin sınıflandırılması, Kaba yemler, yeşil yemler, Doğal ve Yapay Çayır ve Meralar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Tek veya Karışık Olarak Yetiştirilen Yeşil Yemler (Baklagil ve Buğdaygil), Diğer Yeşil Yemler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kök ve yumru yemler, Yaş Meyveler, Ağaç Dal ve Yaprakları, Meyve suyu ve konserve sanayi posaları, Şilempeler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Silaj, silajın yararları, kullanımı yaygın olan silajlar, kuru kaba yemler, kuruotlar, saman kılıf, kabuk ve kavuzlar Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yoğun Yemler, buğdaygil ve baklagil dane yemleri, yağlı tohumlar, diğer tohum ve kuru meyveler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Endüstriyel yemler, yağ sanayi yan ürünleri, değirmencilik sanayi yan ürünleri, fermentasyon sanayi yan ürünleri, nişasta sanayi yan ürünleri, şeker sanayi yan ürünleri, Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Hayvansal kaynaklı yemler, yemlik yağlar, tek hücre proteinleri, protein tabiatında olmayan azotlu bileşikler, mineral, vitamin ve amino asit ek yemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 ara sınav yazılı sınav Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Yem katkı maddeleri, yemlere uygulanan teknolojik işlemler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yeşil yemlerin saklanması, kurutma, silolama Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Siloda oluşan kimyasal olaylar, silaj kayıpları, silaj kalitesi, dondurarak saklama, yeşil yemleri saklama yönteminin yem değerine etkisi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Yemlerde bulunan beslemeyi engelleyici maddeler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Karma yem endüstrisi-giriş Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Karma yem endüstrisi-üretim Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Karma yem endüstrisi-problemler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Final sınavı Soru hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Final sınavı Soru hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 08.05.2024 02:43