VET340 Besin Hijyeni ve Teknolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET340
Ad Besin Hijyeni ve Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket MB Meslek Bilgisi Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste öğrencilerin besin hijyeni ve teknolojisi konularını ele alarak gıda güvenliği, hayvansal gıda kaynaklı zoonoz hasatlıklar ve hastalık etkenleri ile bu etkenlerin identifikasyonu için gerekli uygulamaları öğrenmeleri ve beceri kazanmaları amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Bu ders gıda hijyeninin temel prensipleri, hayvansal gıda kaynaklı tehlikeler ve mikroorganizmaların gıda güvenliği üzerindeki etkileri, gıda kontaminasyon kaynakları ve önleme yöntemleri üzerinde durularak, hayvansal gıdalarda sıkça rastlanan bakteriler, virüsler, parazitler, intoksikasyonlar ve prionlar, hijyen riskleri ve korunma yöntemlerini içerir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu (Doç.Dr. Hatice YAZGAN) Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi Kitabı (Prof. Dr. İran Erol. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü, Dışkapı Ankara.) Temel Gıda Hijyeni (Prof.Dr. Günnur Tuncel; Prof.Dr. Deniz Göktaş)

Notlar

Güncel makaleler ve ingilizce kaynaklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda bozulmasına sebep olan mikroorganizmaları sınıflandırarak, mikrobiyolojik analiz yöntemlerini tanımlar ve karşılaştırır.
ÖÇ02 Örnek vakalar üzerinden kontaminasyon risklerini, sürecini analiz eder.
ÖÇ03 Gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonları tanımlar
ÖÇ04 Gıda kaynaklı, bakterileri, viruslar, parazitler ve prionları açıklar.
ÖÇ05 Süt ve süt ürünleri, su ürünleri, kanatlı eti, kırmızı et ve et ürünlerinde ve işletmelerinde hijyen uygulamalarını sağlar
ÖÇ06 Gıda muhafaza teknikleri; Soğuk muhafaza; Donmuş muhafaza; Kurutma teknolojisi; Konserve tekniklerini açıklar.
ÖÇ07 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini, HACCP, Avrupa bilriği gıda mevzuatlarını listeler.
ÖÇ08 Gıda ambalajlarının hijyen açısından önemini analiz eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. 3
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. 4
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular. 2
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. 3
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır. 3
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır. 4
PÖÇ22 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar.
PÖÇ24 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ26 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. 2
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur. 1
PÖÇ29 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır 5
PÖÇ30 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır.
PÖÇ33 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda hijyenine giriş (gıda hijyeninin tanımı ve önemi, hijyen, sanitasyon ve sterilizasyon kavramları, gıda güvenliği ile hijyenin ilişkisi, temel hijyen kuralları ve gıda hijyeninin halk sağlığı üzerindeki etkileri) Ön hazırlık yapmaz, isterse dersin bilgi paketini inceler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Benzetim
2 Hayvansal gıda kaynaklı tehlikeler (fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerin tanımı, risk analizleri ve tehlikelerden korunma ve kontrol yöntemleri) ders notu okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Mikroorganizmaların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların gıdalarda gelişimini etkileyen faktörler, Bakteri, maya, küf ve virüslerin gıdalardaki etkileri, Mikroorganizmaların çoğalma ve yayılma koşulları, Gıda bozulmalarına neden olan mikroorganizmalar ve korunma yöntemleri) Ders kitabı okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Alıştırma ve Uygulama
4 Gıda kontaminasyon kaynakları ve önleme yöntemleri , Gıda hijyenin temel prensibi, Mikroorganizmaların gıdalarda gelişimini etkileyen faktörler, Sağlıklı hayvansal ürünler elde etmenin ön koşulu, Hayvansal gıdalarda mikrobiyolojik ve kimyasal riskler, Gıda üretiminde temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, Kişisel hijyen ve çalışanların hijyen kurallarına uyumu, Gıda kaynaklı hastalıkların artışındaki nedenler İnternetten araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Hayvansal gıda kaynaklı bakteriler Güncel makale incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
6 Gıda kaynaklı viruslar, parazitler, prionlar Ders kitabı okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
7 Kabuklu deniz hayvanları ve balıklardan kaynaklanan intoksikasyonlar Güncel literature okuması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kırmızı et ve et ürünlerinde hijyen İnternet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Kanatlı eti ve ürünlerinde hijyen Slayt okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama
11 Su ürünlerinde hijyen Video izleme, Kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
12 Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen internet araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
13 Muhafaza teknikleri Güncel makale okuması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası
14 Soğuk muhafaza, Donmuş muhafaza, Kurutma teknolojisi, Konserve teknikleri Slayt okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
15 Gıda işletmelerinde temizlik ve dezenfeksiyonu, HACCP, Avrupa bilriği gıda mevzuatı Ders notları okuma, kitap okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav, Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 28.02.2025 02:12