VET344 Nekropsi ve Demonstrasyon

2 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET344
Ad Nekropsi ve Demonstrasyon
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket MB Meslek Bilgisi Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Önder KARAYİĞİT
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. Mehmet Önder KARAYİĞİT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Nekropsi ve demonstrasyon dersi ile Veteriner Hekim olacak lisans öğrencilerinin, hastalıkları makroskobik olarak tanımaları, hastalık hakkında ön tanıya yardımcı olacak bulguları değerlendirmeleri amaçlanmaktadır

Dersin İçeriği

Nekropsi ve demonstrasyon dersi ile Veteriner Hekim olacak lisans öğrencileri nekropsinin tanımını, nekropsi yapmayı, nekropsi yapılacak ortamların belirlenmesine, ölüm belgelerinin değerlendirilmesini, hayvan türlerine göre nekropsi yapmayı ve ön tanıyı belirlemeyi içerir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Nekropsi ve Makroskobik Tanı, Mustafa Ortatatlı, Fatih Hatipoğlu, Hüdaverdi Erer, M.Kemal Çiftçi, Özgür Özdemir 2018;THE NECROPSY BOOK, King, John M.; Roth-Johnson, Lois; Dodd, David C.; Newsom, Marion E, 2016; Ders Notu

Notlar

Ders notu ve Güncel literatür


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Nekropsinin tanımını öğrenir
ÖÇ02 Nekropsi yapılma ortamları ve nekropsi yapılırken enfeksiyon bulaşma riskleri ve alınacak tedbirleri öğrenir
ÖÇ03 Ölüm belgeleri, ölümün tanımı ve çeşitlerini öğrenir
ÖÇ04 Ölümden sonra organlarda meydana gelen değişiklikleri öğrenir
ÖÇ05 Hayvan türlerine göre nekropsi yöntemlerini öğrenir ve yapar
ÖÇ06 Ruminantlarda derinin yüzülmesi ve ekstremitelerin ayrılmasını öğrenir ve yapar
ÖÇ07 Ruminantlarda iç organların çıkarılmasını öğrenir
ÖÇ08 Ruminantlarda kafatasının açılması ve beynin çıkarılmasını öğrenir
ÖÇ09 Karnivorlarda derinin yüzülmesi ve ekstremilerin ayrılmasını öğrenir
ÖÇ10 Karnivorlarda iç organların çıkarılmasını öğrenir ve yapar
ÖÇ11 Karnivorlarda kafatasının açılması ve beynin çıkarılmasını öğrenir ve yapar
ÖÇ12 Kanatlılarda nekropsi yapmayı öğrenir ve yapar
ÖÇ13 Tüm Hayvan türelerinde ötenazi yöntemlerini öğrenir ve yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular. 2
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler. 2
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular. 2
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır. 2
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar.
PÖÇ24 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ26 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur.
PÖÇ29 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır
PÖÇ30 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır.
PÖÇ33 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Nekropsiye giriş, tarihçe, posmortal inceleme, nekropsinin amacı, nekropsi yapılmasında genel kurallar, nekropsinin zamanı, yerinin saptanması kadavranın imhası ve nekropside alınması gereken önlemler Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Nekropsi yapılma ortamları ve alınacak tedbirler ile nekropside kullanılan alet ve ekipmanlar Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Ölüm belgeleri, ölümün tanımı ve çeşitleri, ölüm soğukluğu, ölüm sertliği veya katılığı, postmortal kanın pıhtılaşması ile postmortal hipostatik konjesyona bakış Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 imbibisyon, ölüm soğukluğu, postmortal renk değişiklikleri, otoloiz, kokuşma ile kokuşma belirtileri ve bazı organlarda arşılaşılan postmortal bulgular Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Hayvan türlerine göre nekropsi yöntemleri , dış ve iç bakı, genel yöntemler; nekropsi pozisyonu, derinin yüzülmesi ve ekstremitelerin ayrılması, değişik yöntemlerle vücut boşluklarının açılması ile boyum organlarının çıkarılması. Baş ve boyun ayrılmadan önce ağız boşluğunun açılması ve dilin çıkartılması.artılması Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Alıştırma ve Uygulama
6 başın ayrılması, boşluklarının açılması, beyin ve diğer organların çıkarılması, Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Ağiz ve burun boşluğunun açılması, medulla spinalis'in çıkarılması, vertebral kanalın açılması, kas, eklem kemik ve diğer organ ve dokuların incelenmesi Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev
9 hayvan türlerinde nekropsi yöntemleri; ruminantta nekropsi yöntemleri, nekropsi pozisyonu, derinin yüzülmesi, ekstremitelerin ayrılması, vücut boşluklarının açılması, karın boşluğunun açılması, barsakların çıkarılması, pankreasın çıkarılması, midenin çıkarılması, dalağın çıkarılması, böbreklerin ve adrenlerin çıkarılması, karaciğerin çıkarılması, pelvis boşluğunun açılması ve organlarının çıkarılması. Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 equidea nekropsi yöntemleri, nekropsi pozisyonu, derinin yüzülmesi, ekstremitelerin ayrılması, vücut boşluklarının açılması, karın boşluğunun açılması, barsakların çıkarılması, pankreasın çıkarılması, midenin çıkarılması, dalağın çıkarılması, böbreklerin ve adrenlerin çıkarılması, karaciğerin çıkarılması, pelvis boşluğunun açılması ve organlarının çıkarılması. Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 köpek ve kedilerde nekropsi yöntemleri, nekropsi pozisyonu, derinin yüzülmesi, ekstremitelerin ayrılması, vücut boşluklarının açılması, karın boşluğunun açılması, barsakların çıkarılması, pankreasın çıkarılması, midenin çıkarılması, dalağın çıkarılması, böbreklerin ve adrenlerin çıkarılması, karaciğerin çıkarılması, pelvis boşluğunun açılması ve organlarının çıkarılması. Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 domuzlarda nekropsi yöntemleri, nekropsi pozisyonu, derinin yüzülmesi, ekstremitelerin ayrılması, vücut boşluklarının açılması, karın boşluğunun açılması, barsakların çıkarılması, pankreasın çıkarılması, midenin çıkarılması, dalağın çıkarılması, böbreklerin ve adrenlerin çıkarılması, karaciğerin çıkarılması, pelvis boşluğunun açılması ve organlarının çıkarılması. Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 kanatlılarda nekropsi yöntemleri, nekropsi pozisyonu, derinin yüzülmesi, ekstremitelerin ayrılması, vücut boşluklarının açılması, karın boşluğunun açılması, barsakların çıkarılması, pankreasın çıkarılması, midenin çıkarılması, dalağın çıkarılması, böbreklerin ve adrenlerin çıkarılması, karaciğerin çıkarılması, pelvis boşluğunun açılması ve organlarının çıkarılması. Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 laboratuvar hayvanları ile bazı vahşi hayvanlarda nekropsi yöntemleri, araç, gereç, nekropsi yöntemi, kültür için steril örnek alınması, beynin çıkarılması. Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 vahşi hayvanlarda nekropsi yöntemleri, primatlar, sürüngenler, kemiriciler, dişsizler ve kuşlar Ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Sözlü Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 59
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,36
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 10:23