VET409 Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET409
Ad Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
Dersin Öğretim Elemanı Doç. Dr. HATİCE YAZGAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. MEHMET ÇELİK (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı, Hayvansal gıdaların (Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve Sucul canlıların) sağlık durumlarının değerlerndirilebilmesi ve aynı zamanda et haline dönüşümü yanında etin sağlıklı bir şekilde işlenmesidir. Bunların sağlanabilmesi için hayvansal gıdaların işleme öncesi ve sonrası kaliteleri ve yeni ürüne dönüştürülmesi konularının öğretilmesidir. Hayvansal işletmeleri ziyaretle ilerde iş olarak yapılacak konuları yerinde öğrenmek ve uygulamak amaçalar arasındadır.

Dersin İçeriği

Mezbaha Bilgisi ve Et Teknolojisi, Mezbaha ve kombinaların yapısal ve teknik özellikleri, etlerin sağlık açısından muayenesi ve bununla ilgili yasal düzenlemeler, et ve et üretim yerlerinde hijyen, et mikrobiyolojisi, et ve et ürünleri teknolojisi, kanatlı kesimi ve et muayenesi ve mezbaha yan ürünleri, Sucul tüketilebilir canlılar ve bunların besinsel özellikleri ve işlenmesi ile ilgili konuları içerir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

"Et Hijyeni Muayenesi ve Teknolojisi" başlıklı ders notu

Notlar

İlgili Bakanlık yasa ve yönetmelikleri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 besin olabilecek canlıları irdeler
ÖÇ02 Besinlerin özelliklerini inceler
ÖÇ03 gıdalarda oluşabilen hastalık etkenlerini öğretir
ÖÇ04 gıdalarda hijyen ve sanitasyon kurallarını öğretir
ÖÇ05 kasaplık hayvan çeşitlerini ve kesim tekinklerini öğretir
ÖÇ06 mezbahaneler ve iş akış diyağramlarını öğretir
ÖÇ07 Gıda işleme tekniklerini öğretir
ÖÇ08 Yerel besinler ve yapılış tekniklerini öğretir
ÖÇ09 kara hayvanları ile sucul canlı etlerinin besinsel özelliklerini ve işleme teknikleri arasındaki farklılıklar ve nedenlerini incelemeyi öğretir
ÖÇ10 Yabancı ülke ve ülkemizdeki işlem farklılıkları ve nedenlerini öğretir
ÖÇ11 Gıda ile ilgili kanun ve tüzükler hakkında bilgilendirme yapılır
ÖÇ12 Gıda olamayacak maddeler ve nedenleri öğretilir
ÖÇ13 Gıda atıklarının değerlerndirilmesi konusunda bilgi verilir
ÖÇ14 gıdadada kalite ve kalitenin tesleri öğretilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri bakımından tanır. 4
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ03 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ04 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Canlıların yapı taşlarını, hücresel düzeydeki bileşenlerini ve vücutta oluşan kimyasal süreçleri bilir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal süreçleri kullanmayı gerçekleştirir. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olmak ve bu değerleri savunma becerisini gösterir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını bilir.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini bilir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaçları mevzuata uygun olarak reçete eder ve uygular.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvanlarda zehirlenmelerin tanı ve genel tedavi ilkelerini uygular.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının genel tanı ve tedavi protokollerini bilir.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyogüvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik olarak tanır ve uygun önlemleri almayı bilir.
PÖÇ17 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda sistematik nekropsi yapar, bulguları değerlendirir, dokuları saklama yöntemlerini bilir ve gerekli laboratuvarlara yönlendirir.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkileri bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ20 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerini kullanır. Post operatif süreçte hastaların değerlendirme ve izlemini yapar.
PÖÇ21 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon ve anestezi yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ22 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ağrıyı yönetiminin yöntemlerini bilir ve uygular.
PÖÇ23 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarının ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ24 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ26 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde, hastalıkların klinik tanı ve tedavi protokollerini belirler.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların ve/veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların hijyenik üretim, imalat, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknoloji bilgiyi bilir. 5
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tüketime sunulan hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yapar. 5
PÖÇ29 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çevre ve veteriner halk sağlığı konularında duyarlılık kazanır. 4
PÖÇ30 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları takip eder ve gerektiğinde kullanır.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını bilir. Radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale eder ve ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ33 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türüne göre bakım-besleme protokollerini hazırlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Evcil hayvanların fiziksel durumunu, refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek hayvan sahiplerine yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında bilgi verir.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için yaşam boyu öğrenme ve eğitim yöntemlerini bilir.
PÖÇ36 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışma bilinci kazanır.
PÖÇ37 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hasta sahipleri, toplum, meslektaşlar ve ilgili makamlarla uygun bir dil kullanarak uygun bir şekilde iletişim kurma yeteneği kazanır.
PÖÇ38 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hekimliği ve ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsız olarak anlar ve yorumlar.
PÖÇ39 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ40 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uygun şekilde bertaraf edilmesinin yollarını bilir.
PÖÇ41 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular.
PÖÇ42 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutmayı bilir.
PÖÇ43 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gerektiğinde mesleki düzeyde toplum ve ilgili kurumlar tarafından anlaşılabilir bir biçimde vaka ve nekropsi raporları hazırlamayı becerir.
PÖÇ44 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapmayı bilir.
PÖÇ45 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner hekimlerin içinde bulunduğu ekonomik, sosyokültürel ve duygusal koşulları anlar, kendini bu koşullara göre konumlandırır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin amacı, kaynak kitapların ve ders işleme planının tanıtını, et kaynakları, kombinalar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Mezbaha bilgisi mezbahaları oluşturan bölümler ve yasal düzenlemeler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
3 Kasaplık hayvanların kesimi ve sistematik et muayenesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
4 Kasaplık hayvanlarda görülen bakteriyel hastalıklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Benzetim, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar
5 Kasaplık hayvanlarda görülen paraziter ve viral hastalıklar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
6 Etlerde görülen patolojik değişiklikler ve laboratuvara getirilen etlere uygulanan muayeneler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
7 Et kimyası, et histolojisi ve kasın ete dönüşümü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Et parçalama ve grading Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
10 Kanatlı kesimi ve et muayenesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
11 Et mikrobiyolojisi ve etlerin muhafaza yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması görselleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Fermente et ürünleri teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
13 Haşlanmış et ürünleri teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Et endüstrisinde HACCP Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
15 Et işletmelerinde prsonel hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.12.2024 11:08