Genel Bilgi
Kod | VET411 |
Ad | Veteriner Hekimliğinde Halk Sağlığı |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 1 AKTS |
Yerel Kredi | 1 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | AE Alan Eğitimi Dersleri Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HATİCE YAZGAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HATİCE YAZGAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste, veteriner hekimliğin halk sağlığındaki rolünü, hayvan sağlığının korunmasıyla insan sağlığı arasındaki bağlantıyı ve zoonotik hastalıklarla mücadelede veteriner hekimlerin sorumluluklarını anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, gıda güvenliği, çevre sağlığı ve koruyucu hekimlik konularında temel bilgilerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Veteriner Hekimliğin halk sağlığındaki önemini, Veteriner tıp ve hekimlik kavramlarını (Veteriner hekim olmanın gerekliliklerini, eğitim süreci ve mesleğin çalışma alanları), halk sağlığı ve koruyucu hekimlik, tek sağlık konseptini, zoonotik hastalıklar ve mücadele yöntemlerini, veteriner hekimlerin çalışma alanlarını, biyoterörizm ve küresel sağlık tehditlerini içerir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
"Veteriner Hekimliğinde Halk Sağlığı" başlıklı ders notu, Veteriner Halk Sağlığı Kitabı (Prof.Dr.Yusuf Doğruer)
Notlar
Tarım Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Kanun ve Yönetmelikleri
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Halk sağlığı kavramını, önemini ve veteriner hekimliğin halk sağlığındaki yerini açıklar. |
ÖÇ02 | Tıp ve hekimlik tanımlarını yaparak, Veteriner hekimlik mesleğini halk sağlığını koruyacak şekilde kapsamlı bir şekilde icra eder. |
ÖÇ03 | Veteriner hekim olmak için gereken şartları, eğitim süreci ve uluslararası standartları ifade eder. |
ÖÇ04 | Veteriner Hekimlerin çalışma alanlarını açıklayarak farklılıkları yönünden karşılaştırır. |
ÖÇ05 | Toplum sağlığı ve koruyucu hekimlik kavramları betimleyerek WHO’nun halk sağlığına bakış açısının altını çizer. |
ÖÇ06 | Tek Sağlık (One Health) kavramını örneklendirerek önemini vurgular |
ÖÇ07 | Zoonotik hastalık tanımı ve zoonozların halk sağlığı üzerindeki etkileri sıralar. |
ÖÇ08 | Bakteriyel ile Viral zoonozları ayırt eder |
ÖÇ09 | Paraziter ve Mantar Enfeksiyonları (Mikozlar) açıklar |
ÖÇ10 | Gıda kaynaklı hastalıkları önleme yöntemlerini uygulayarak hayvansal gıdaların hijyenini sağlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır | |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar. | 3 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. | 5 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular. | |
PÖÇ15 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler. | 2 |
PÖÇ16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. | 3 |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler. | 1 |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar. | |
PÖÇ24 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar. | |
PÖÇ25 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir. | |
PÖÇ26 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır. | |
PÖÇ27 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir. | |
PÖÇ28 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur. | |
PÖÇ29 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır | 3 |
PÖÇ30 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler. | |
PÖÇ31 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular. | |
PÖÇ32 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır. | |
PÖÇ33 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar. | |
PÖÇ34 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar. | |
PÖÇ35 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş ve Veteriner Halk Sağlığının Tanımı (Halk sağlığı kavramı ve önemi, Veteriner hekimliğin halk sağlığındaki yeri) | Ön hazırlık yapmaz isterse ders bilgi paketlerini inceler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Örnek Olay |
2 | Veteriner Tıp ve Veteriner Hekimlik Kavramları (Tıp ve hekimlik tanımları, Veteriner hekimlik mesleğinin kapsamı) | Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | (Veteriner Hekim olma koşulları ve Eğitimi (Veteriner hekim olmak için gereken şartlar, eğitim süreci ve uluslararası standartlar) | Ders kitabı okuma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Veteriner Hekimlerin çalışma alanları (Özel klinikler, devlet kurumları, gıda sektörü, güvenlik birimleri • Halk sağlığı kuruluşları ve iş birliği yapılan kurumlar | İnternet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Benzetim |
5 | Halk sağlığı ve koruyucu Hekimlik (Toplum sağlığı ve koruyucu hekimlik kavramları, WHO’nun halk sağlığına bakışı) | Slayt inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Tek Sağlık (One Health) kavramı ve önemi (insan, hayvan ve çevre sağlığının entegrasyonu, küresel sağlık tehditlerine karşı tek Sağlık yaklaşımı) | Ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Benzetim, Örnek Olay |
7 | Zoonotik hastalıklar ve önemi (Zoonotik hastalık tanımı, Zoonozların halk sağlığı üzerindeki etkileri) | Ödev yapma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık kapsamında çalışma yapma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Bakteriyel ve viral zoonozlar (Brusella, tüberküloz, salmonella gibi bakteriyel zoonozlar, kuduz, kuş gribi, COVID-19 gibi viral zoonozlar) | Ders notlarına çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Paraziter ve Mantar Enfeksiyonları (Mikozlar) (Helmintik ve protozoal zoonozlar, mikotik zoonozlar ve insan sağlığı üzerindeki etkileri) | İnternet araştrıması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası |
11 | Gıda güvenliği ve Veteriner hekimlik (Hayvansal gıdaların hijyeni, gıda kaynaklı hastalıklar ve önleme yöntemleri) | Ders kitabının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması |
12 | Antimikrobiyal direnç ve halk sağlığına etkileri (Antibiyotik direncinin nedenleri ve sonuçları, Veteriner hekimlerin bu alandaki sorumlulukları) | İlgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Örnek Olay |
13 | Küresel ısınma, çevre kirliliği ve halk sağlığı (çevresel faktörlerin halk sağlığına etkisi, Veteriner hekimlerin çevre sağlığındaki rolü) | İnternet araştırması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Beyin Fırtınası |
14 | Biyoterörizm ve bulaşıcı hastalıklar (biyoterörizmin halk sağlığına tehditleri, bulaşıcı hastalıklarla mücadelede veteriner hekimlerin rolü) | İlgili kaynakların taraması yapma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Güncel halk sağlığı tehditleri (Günümüzde halk sağlığını tehdit eden yeni hastalıklar) | Ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Benzetim, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınav hazırlığı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 1 | 14 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 34 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 1,36 | ||
AKTS | 1 AKTS |