Genel Bilgi
Kod | SUF207 |
Ad | Genel Mikrobiyoloji |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Mikroorganizmalarin tanimi ve çesitleri, ökaryotik ve prokaryotik özellikler, bakteriler, virüsler ve mantarlarin özellikleri ile kendi aralarinda ve yüksek organizasyonlu canlilarla olan iliskileri ve laboratuvarda incelenme yöntemlerinin ögrenilmesi
Dersin İçeriği
Mikroorganizma tanimi, Mikrobiyolojinin gelisim evreleri, ökaryot ve prokaryot organizmalarin özellikleri, bakteriler, virüsler ve mantarlarin genel özellikleri ve biyolojik yapilari, laboratuvarda mikroorganizmalari inceleme yöntemleri
Dersin Ön Koşulu
önkoşul bulunmamaktadır
Kaynaklar
genel mikrobiyoloji ders kitabı ,Genel mikrobiyoloji ders notları
Notlar
internet ve kütüphane olanaklarından yararlanma
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Dersi alan öğrenciler; mikroorganizmayı ve büyüklüğünü tanımlar, |
ÖÇ02 | Ökaryotik ve prokaryotik özellikleri açıklar |
ÖÇ03 | Bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların anotomik ve morfolojik yapıları ile inceleme yöntemlerini açıklar. |
ÖÇ04 | Mikroorganizmaların üretilme ortamları ile gerekli maddeleri tanımlar, |
ÖÇ05 | Mikroorganizma ile çevresi arasındaki etkileşimi belirler, |
ÖÇ06 | Su ürünleri hastalıklarında mikroorganizmaların etkisini ve mücadele yöntemlerini tartışır, |
ÖÇ07 | Mikroorganizmaların yararlı ve zararlı faaliyetleri ile çevresel parametrelerin mikroorganizmalar üzerine etkisini açıklar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | 1 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 1 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 1 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 1 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizma tanimi ve mikrobiyolojinin gelisim süreci | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Mikroorganizma büyüklükleri ve çesitleri, basit ve gram boyama yöntemi-laboratuvar uygulaması | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Bakteri anatomisi, prokaryotik özellikleri | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Riketsiya,klamidya ve inklüzyon cisimcikleri | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Virüsler ve özellikleri | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Ökaryotik mikroorganizmlar, mantarlar ve özellikleri | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Bakteri, virüs ve mantarlarda üreme görünümü | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Vize sinavi | Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Bakterilerin üretilme ortamlari ve gerekli maddeler, laboratuvar uygulamasi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Koloni, saf koloni ve koloni özellikleri, laboratuvar uygulaması | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Besiyeri ve çesitleri, laboratuvar uygulamasi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Çevresel kosullarin mikroorganizmalar üzerine etkisi, laboratuvar uygulamasi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Mikroorganizmalarla mücadele yöntemleri, laboratuvar uygulamasi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Mikroorganizmalari inceleme yöntemleri, laboratuvar uygulamasi | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Balık hastalıklarında mikroorganizmaların rolü, laboratuvar uygulaması | İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yıl sonu sınavı | Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yıl sonu sınavı | Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |