SUF213 Mesleki İngilizce 1

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF213
Ad Mesleki İngilizce 1
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SEVİM POLAT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SEVİM POLAT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri temel bilimler alanındaki teknik terimlerin öğrenilmesi ve bilimsel literatürü takip edebilecek kazanımların elde edilmesi.

Dersin İçeriği

Bu derste su ürünleri alanında temel terminoloji öğretilmekte, sucul ekoloji, biyo çeşitlilik, deniz ve tatlı su biyolojisi konularında bilimsel makalelerden çeviri, okuma ve anlama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Sözlü ve yazılı iletişimde ingilizce terminolojinin kullanımı öğretilmektedir

Dersin Ön Koşulu

ön koşul yok

Kaynaklar

1. Mesleki İngilizce ders notları

Notlar

Su Ürünleri alanındaki bilimsel kitaplar ve makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünleri alanındaki yayınları genel olarak okur ve anlar
ÖÇ02 Ekoloji, biyolojik çeşitlilik, deniz biyolojisi, iç sular biyolojisi gibi Su ürünlerinin kapsadığı alanlardaki ingilizce teknik terimleri tanımlar.
ÖÇ03 Alanında öğrendiği mesleki terimleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilir.
ÖÇ04 Su Ürünleri alanındaki çalışmalarda ihtiyaç duyduğu teknik terimleri kullanır.
ÖÇ05 Alanındaki ingilizce yayınları türkçeye çevirebilir.
ÖÇ06 Alanında edindiği bilgilerli karşılaştırabilir ve yorum yapabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, dersin kapsamı hakkında bilgilendirme Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler Alan ile ilgili kitap, dergi ve makale araştırılması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Su Ürünleri iç sular alanında teknik terimler Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Su Ürünleri deniz biyolojisi alanında teknik terimler Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler, web kaynakları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Su Ürünleri Temel bilimler alanında ingilizce kaynak taraması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Su Ürünleri Temel bilimler alanında makale taraması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
7 Deniz biyolojisi alanında kitap çeviri çalışması Konu ile ilgili kitaplardan çeviri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
8 Ara sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Deniz biyolojisi alanında çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Grup Çalışması
10 İç sular biyolojisi alanında kitap çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
11 İç sular biyolojisi alanında makale çeviri çalışması Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Kirlilik konusunda makale çevirisi Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 güncel bir konuya ait makale çevirisi Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 Bilimsel yazışma örnekleri İngilizce yayın talebi örneği ve bilimsel yazışma örneklerinin okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri
16 Final sınavı Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 22.11.2024 11:36