Genel Bilgi
Kod | SUF213 |
Ad | Mesleki İngilizce 1 |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SEVİM POLAT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SEVİM POLAT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Su ürünleri temel bilimler alanındaki teknik terimlerin öğrenilmesi ve bilimsel literatürü takip edebilecek kazanımların elde edilmesi.
Dersin İçeriği
Bu derste su ürünleri alanında temel terminoloji öğretilmekte, sucul ekoloji, biyo çeşitlilik, deniz ve tatlı su biyolojisi konularında bilimsel makalelerden çeviri, okuma ve anlama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Sözlü ve yazılı iletişimde ingilizce terminolojinin kullanımı öğretilmektedir
Dersin Ön Koşulu
ön koşul yok
Kaynaklar
1. Mesleki İngilizce ders notları
Notlar
Su Ürünleri alanındaki bilimsel kitaplar ve makaleler
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Su ürünleri alanındaki yayınları genel olarak okur ve anlar |
ÖÇ02 | Ekoloji, biyolojik çeşitlilik, deniz biyolojisi, iç sular biyolojisi gibi Su ürünlerinin kapsadığı alanlardaki ingilizce teknik terimleri tanımlar. |
ÖÇ03 | Alanında öğrendiği mesleki terimleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilir. |
ÖÇ04 | Su Ürünleri alanındaki çalışmalarda ihtiyaç duyduğu teknik terimleri kullanır. |
ÖÇ05 | Alanındaki ingilizce yayınları türkçeye çevirebilir. |
ÖÇ06 | Alanında edindiği bilgilerli karşılaştırabilir ve yorum yapabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 1 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 1 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 1 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş, dersin kapsamı hakkında bilgilendirme | Ders ile ilgili bilgilerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler | Alan ile ilgili kitap, dergi ve makale araştırılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
3 | Su Ürünleri iç sular alanında teknik terimler | Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
4 | Su Ürünleri deniz biyolojisi alanında teknik terimler | Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler, web kaynakları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Su Ürünleri Temel bilimler alanında ingilizce kaynak taraması | Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Su Ürünleri Temel bilimler alanında makale taraması | Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması |
7 | Deniz biyolojisi alanında kitap çeviri çalışması | Konu ile ilgili kitaplardan çeviri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
8 | Ara sınav | Ara sınav için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Deniz biyolojisi alanında çeviri çalışması | Konu ile iligili kitaplardan çeviri | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Grup Çalışması |
10 | İç sular biyolojisi alanında kitap çeviri çalışması | Konu ile iligili kitaplardan çeviri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması |
11 | İç sular biyolojisi alanında makale çeviri çalışması | Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi | Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Kirlilik konusunda makale çevirisi | Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | güncel bir konuya ait makale çevirisi | Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
15 | Bilimsel yazışma örnekleri | İngilizce yayın talebi örneği ve bilimsel yazışma örneklerinin okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri |
16 | Final sınavı | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final sınavı | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |