SUF303 Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF303
Ad Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYGÜL KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. AYGÜL KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)
Prof. Dr. ESMERAY KÜLEY (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Taze ve işlenmiş su ürünlerinin biyokimyasal kompoziyonunun ve su ürünleri işleme teknolojisinin tanımlanması, su ürünlerinde kalite kontrol metotlarının açıklanması, farklı su ürünleri işleme tekniklerinin öğretilmesi, su ürünlerinin işlenmesi esnasında meydana gelen değişimlerin açıklanması, balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesi

Dersin İçeriği

Su ürünleri işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, farklı su ürünlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler, avlanmadan sonra meydana gelen kimyasal, fiziksel mikrobiyolojik ve duyusal değişimler, su ürünlerinde ön işleme teknolojisi (fileto çıkarma vb.), su ürünlerinde soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, tuzlama, kurutma, marinat, surimi ve paketleme teknolojileri, fermente balık ürünleri, balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesi, farklı su ürünlerinde bu tekniklerin uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. 2008. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Antalya.

Notlar

Gökoğlu, N. 2002. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Yayınları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinin biyokimyasal kompozisyonunu ve su ürünleri işleme teknolojisini tanımlar
ÖÇ02 Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemlerini tanımlar
ÖÇ03 Farklı su ürünleri işleme teknolojilerini listeler
ÖÇ04 Su ürünleri işleme sırasında meydana gelen değişimlerin anlatır
ÖÇ05 Balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesini açıklar
ÖÇ06 Su ürünleri etinin yapısını ve beslenme açısından önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 4
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. 4
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. 2
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 3
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri işleme teknolojisine giriş, Su ürünleri işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, farklı su ürünlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su ürünleri etinin özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Avlama sonrası meydana gelen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Su ürünlerinde tazeliğin korunması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri (duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Soğutma ve dondurma teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Tuzlanmış ürün ve marinasyon teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Arasınav Sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kurutulma teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Dumanlama teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Konserve teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Surimi teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Paketleme teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Balık yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Kabuklu yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Final sınavı Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.12.2024 01:29