SUF315 Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF315
Ad Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimlerini ögretirve kalite tespit yöntemlerinin gösterilmesi

Dersin İçeriği

Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Su ürünleri işleme teknoloji kitapları, derleme ve makaleler

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kıyılmış su ürünlerinden elde edilen ürünleri tanımlar
ÖÇ02 Herbir ürünün işleme tekniklerini tanımlar ve gösterir
ÖÇ03 Kıyılmış su ürünlerinde kullanılan alet ve ekipmanları gösterir
ÖÇ04 İşlenmeleri ve depolanmaları esnasında meydana gelen kalite değişimlerini açıklar
ÖÇ05 Kıyılmış su ürünleri mezuatını öğretir
ÖÇ06 Kıyılmış su ürünlerinin kalitesini ölçer


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kiyilmis su ürünleri isleme teknolojisine giris Düz anlatım ve beyin fırtınası Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
2 Su ürünlerinin kiyilmasi için gerekli olan makine ve teçhizatlar Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
3 Kiyilmis su ürünleri ile elde edilen ürünlerden balik burger yapimi ve teknolojisi Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Balik burgerlerin depolama boyunca kalite degisimleri Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Balik kroketler ve teknolojisi Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Balik kroketlerin depolama boyunca kalite degisimleri Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Surimi üretim teknolojisine giris Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Surimiden elde edilen ürünlerdeki kalite degisimleri Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 Surimi temelli ürünlerde kalite değerlendirmesi Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 Balik sosis ve salam teknolojisi Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Balik sosis ve salamindaki kalite degisimleri Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Kiyilmis su ürünleri ile ilgili mevzuat Ödev,sözlü sunum ve laboratuar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Kiyilmis su ürünleri ile ilgili mevzuata devam Ödev-Sözlü sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ödev-Sözlü sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47