SUF421 İçsu Balıkçılığı ve Yönetimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF421
Ad İçsu Balıkçılığı ve Yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. CANER ENVER ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. CANER ENVER ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Navigasyon ve meteoroji hakkindaki temel bilgileri edinme ve bu bilgileri denizcilik alaninda degerlendirmek ve kullanmak.

Dersin İçeriği

Bu ders kapsaminda, deniz navigosyonunun tipleri, koordinat sisteminin referans elemanlari ile mesafe hesaplama, seyir esnasinda fiks mevki tayin etme yöntemleri incelenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İç su balıkçılığı ile ilgili kitaplar ve balıkçılık mevzuatı

Notlar

İnternet Kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İçsu çeşitlerini tanır.
ÖÇ02 Balık populasyon büyüklüğünü etkileyen parametreleri bilir.
ÖÇ03 İçsularda kullanılan av araçlarını tanır.
ÖÇ04 Av araçları seçiciliğini bilir
ÖÇ05 Balıkçılığın sosyal gereksinimleri bilir
ÖÇ06 Balıkçılık mevzuatını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İçsular ile ilgili su ürünleri istatistikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
2 İçsuların doğası (Göller) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 İçsuların doğası (Nehirler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 İçsuların doğası (Lagünler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Faklı tipteki içsularda balık populasyonları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Balık populasyonlarının büyüklüğü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Balık populasyonlarında üreme büyüme ve ölümler 1 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Balık populasyonlarında üreme büyüme ve ölümler 2 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Balıkçı toplulukları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Balıkçı takımları ve tekniklikleri 1 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Balıkçı takımları ve tekniklikleri 2 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Balıktan Faydalanma Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Öğrenci sunumları 1 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Öğrenci sunumları 2 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
16 Final Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final1 Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:48