SUF206 Su Kalitesi ve Kontrolü

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF206
Ad Su Kalitesi ve Kontrolü
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATMA ÇEVİK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. FATMA ÇEVİK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Suyun önemini, fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerini irdeleme, su kalitesini etkileyen çevresel faktörleri degerlendirme, kirlilik kaynaklarini ve genel olarak aritma yöntemlerini kavrama, su ürünleri sektöründe su kalitesinin önemini anlama ve ilgili analizleri yapmaktir

Dersin İçeriği

Suyun özellikleri, su çesitlerinin bilesimi, hidrolojik döngü, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar, dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri, kirlilik kaynaklari, besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliligi, Termal Kirlilik, Organik madde kirliligi, Kati madde kirliligi, Petrol ve yag kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri, Tarimsal ilaçlar ve gübre kirliligi, Deterjan kirliligi ve etkileri, Agir metal kirliligi ve etkileri, mikrobiyal kirlilik, Su kirliligini aritma metotlari; fiziksel, kimyasal ve biyolojik aritma, Su Çerçeve Direktifi, suyun fiziko-kimyasal analizleri (Çözünmüs oksijen, karbondioksit-bikarbonat-karbonat, klorür esdegeri, aktif klor, organik madde, askida kati madde, amonyum, fosfat, kadmiyum)

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Boyd, C.,Tucker, C., 1998. Pond Aquaculture Water Quality Management. Published in Springer Egemen, Ö., 2011. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Basımevi. Uslu, O., Türkman, A., 1992. Su Kirliliği ve Kontrolü, Çevre Müsteşarlığı Yayını, Ankara Egemen, Ö., 2006. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:14 Yanık T., Çiltaş, A., Aras, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kalitesine Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225 Göksu, M.Z.L., 2015, SU KİRLİLİĞİ, Akademisyen Kitapevi, ISBN-978-605-9942-01-0, Ankara, 200 s. Çevik, F., 2011. Su Kalitesi ve Kontrolü Ders Notları ve power point sunu

Notlar

İnternet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Suyun fiziko-kimyasal yapısı ve önemli özelliklerini bilir.
ÖÇ02 Doğal ve insan müdahalesi sonucunda su kalitesinin nasıl etkilendiğini kavrar.
ÖÇ03 Su kalite kriterlerini tanımlar ve sınıflandırır.
ÖÇ04 Kirlilik kaynaklarını kavrar ve arıtımları ile ilgili yorum yapar.
ÖÇ05 Su kalitesindeki değişimlerin ekosistem üzerine etkilerini kavrar.
ÖÇ06 Su kalite kriterleri ile ilgili olarak ölçüm ve analiz yapar.
ÖÇ07 Doğal kaynakları korumada kaynak kontrolü bilincine sahip olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 1
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 2
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. 2
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. 3
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. 3
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. 1
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris, Suyun önemi, ülkemizin ve dünyanin su potansiyeli, Su molekülünün özellikleri Su kalitesi laboratuvarinda kullanilan alet ve malzemeler Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
2 Hidrolojik çevrim ve çevrim sirasinda su kalitesindeki degisim, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar Su analizlerinde kullanilan konsantrasyon birimleri Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
3 Dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri, Ölçüm cihazlari (oksijenmetre, pHmetre vb.) ve kalibrasyonu, bakimi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
4 Dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri Askida kati madde analizi, seki diski ölçümü Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
5 Kirlilik kaynaklari, siniflandirilmalari Oksijen, Çözünmüs oksijen analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliligi pH, Karbondioksit, karbonat, bikarbonat analizleri Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
7 Termal Kirlilik, Organik madde kirliligi Toplam sertlik analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Suda çözünmüs tuzlar, elektriki iletkenlik, Agir metal kirliligi ve etkileri, Tuzluluk analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Petrol ve yag kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri Organik madde analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
11 Tarimsal ilaçlar ve gübre kirliligi Spektrofotometrenin prensibi ve standart çözelti hazirlama Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
12 Kati madde kirliligi, Deterjan kirliligi ve etkileri, mikrobiyal kirlilik Nitrit analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
13 Su kirliligini aritma metotlari; fiziksel, kimyasal ve biyolojik aritma Fosfat analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
14 Yetistiricilikte su kalite kriterleri Aktif klor analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
15 Su çerçeve direktifi, Su kalite kontrolünde kriter ve standartlar Laboratuvar sınavı Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.12.2024 09:24