Genel Bilgi
Kod | SUF308 |
Ad | Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Yetistiriciligi yaygin olarak yapilan ticari krustaselerden karides, istakoz, kerevit ve tatlisu karides türlerinin ve yine çiftkabuklu yumusakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetistiricilik tekniklerinin ögretilmesi
Dersin İçeriği
Bu derste eklembacaklilardan Karides Biyolojisi, Karides Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetistiricilik Teknikleri, Karides Larva Beslemede Canli Yem Kullanimi, Karides Büyütme Teknikleri, Tatli Su Karidesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kerevit Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istakoz Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Çift kabuklulardan ise Midye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istiridye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Pekten Biyolojisi ve Yetistiriciligi konulari islenecektir
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
ilgili bilimsel makaleller
Notlar
Ders materyali
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgilidir |
ÖÇ02 | Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini bilir |
ÖÇ03 | Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilir |
ÖÇ04 | Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgili |
ÖÇ05 | Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş |
ÖÇ06 | Kıskaçlı ve dikenli istakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir |
ÖÇ07 | Yetiştiriciliği yaygın yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş |
ÖÇ08 | İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi sahibi |
ÖÇ09 | Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ23 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Genel Giris | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
2 | Deniz Karideslerinin Biyolojisi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
3 | Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Deniz Karideslerinde Larva Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Larva Beslemede Kullanilan Canli Yemler | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Deniz Karideslerinin Semirtilme Teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
7 | Tatlisu Karideslerinin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
10 | Istakozlarin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
11 | Genel Çiftkabuklular Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Istiridye Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
13 | Istiridye Yetistiriciligi 2 | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
14 | Kum Midyeleri Yetistiriciligi | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
15 | Pektenler Yetiştiriciliği | Konuya Hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 7 | 7 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 18 | 18 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 109 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,36 | ||
AKTS | 4 AKTS |