SUF308 Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği

4 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF308
Ad Yumuşakça ve Eklem Bacaklılar Yetiştiriciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. OĞUZ TAŞBOZAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)
Doç. Dr. Hatice Asuman YILMAZ (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.)


Dersin Amacı / Hedefi

Yetistiriciligi yaygin olarak yapilan ticari krustaselerden karides, istakoz, kerevit ve tatlisu karides türlerinin ve yine çiftkabuklu yumusakçalardan midye, istiridye, kum midyesi ve pekten türlerinin biyolojik özellikleri ve yetistiricilik tekniklerinin ögretilmesi

Dersin İçeriği

Bu derste eklembacaklilardan Karides Biyolojisi, Karides Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma, Karides Larva Yetistiricilik Teknikleri, Karides Larva Beslemede Canli Yem Kullanimi, Karides Büyütme Teknikleri, Tatli Su Karidesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kerevit Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istakoz Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Çift kabuklulardan ise Midye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Istiridye Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Kum Midyesi Biyolojisi ve Yetistiriciligi, Pekten Biyolojisi ve Yetistiriciligi konulari islenecektir

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

ilgili bilimsel makaleller

Notlar

Ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Global krustase ve çiftkabuklu üretimi hakkında bilgilidir
ÖÇ02 Krustase genel yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ03 Karides biyolojisi ve yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ04 Tatlısu karides türleri ve yetiştiricilik yöntemleri hakkında bilgili
ÖÇ05 Yetiştiricilik potansiyeli olan Avrupa, Amerika ve Avustralya kerevit türlerinin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş
ÖÇ06 Kıskaçlı ve dikenli istakoz türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir
ÖÇ07 Yetiştiriciliği yaygın yapılan kara midyelerin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik tekniklerini öğrenmiş
ÖÇ08 İstiridye türlerinin biyolojik özellikleri ve yetiştiricilik teknikleri hakkında bilgi sahibi
ÖÇ09 Kum midyeleri ve pekten türlerini ve bunların yetiştiricilik tekniklerini bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 2
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel Giris Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
2 Deniz Karideslerinin Biyolojisi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Deniz Karideslerinde Anaç Olgunlastirma ve Yumurtlatma Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 Deniz Karideslerinde Larva Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Larva Beslemede Kullanilan Canli Yemler Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Deniz Karideslerinin Semirtilme Teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
7 Tatlisu Karideslerinin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kerevitlerin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Istakozlarin Biyolojisi ve Yetistiricilik teknikleri Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 Genel Çiftkabuklular Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
12 Istiridye Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
13 Istiridye Yetistiriciligi 2 Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 Kum Midyeleri Yetistiriciligi Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 Pektenler Yetiştiriciliği Konuya Hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51