SUF322 Akvaryum Balıkları Hastalıkları

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF322
Ad Akvaryum Balıkları Hastalıkları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Doç. Dr. İbrahim DEMİRKALE (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Akvaryumlarda yetistirilen baliklarda canli ya da cansiz etmenler nedeniyle ortaya çikan hastaliklari ögrenme, bu hastaliklara karsi önlemler alabilme, akvaryum ortamlarinda dezenfeksiyon ve hijyen saglayabilmek, gerekli durumlarda medikament uygulamayi saglamak.

Dersin İçeriği

Dogal ortami ile akvaryum ortaminin baliklar yönünden degerlendirilmesi, akvaryumlarda stres ve saglik sorunun yaratan olumsuzluklar, Akvaryumlarda karantina uygulamalari,Akvaryum baliklarinda siklikla rastalanilan bakteriyel, viral, paraziter ve fungal hastaliklar ile tani ve sagaltim yöntemleri, Akvaryumlarda abiyotik nedenlerle olusan saglik sorunlari.

Dersin Ön Koşulu

ön koşul bulunmamaktadır

Kaynaklar

Süs balığı hastalıklarının teşhis ve tedavisi için balık hastalığı kitapları ve Bilgisayar Yazılımı ve Uygulaması

Notlar

Deniz Akvaryum Balıklarında Hastalıklar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Dersi alan öğrenciler; Akvaryum koşulları ile doğal ortamı karşılaştırır
ÖÇ02 Akvaryum ortamının hazırlar ve karantina uygular
ÖÇ03 Akvaryumda etiyolojik alanların neden oldukları hastalıkları tanır,
ÖÇ04 Çevresel koşulların izler ve balıklara olası zararlarının inceler
ÖÇ05 Akvaryumların dezenfeksiyonunu sağlar
ÖÇ06 Etiyolojik alanlara karşı medikament uygular, sağaltımın sağlar,
ÖÇ07 Yavru bakımı ve korumasını bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili bilgilerin doğruluğunu sorgular.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dili yeterli seviyede kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Akvaryum ortami ve dogal ortamla karsilastirilmasi İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Akvaryumda stres ve saglik sorunu yaratabilecek çevresel faktörler İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Karantina nedir, nasil uygulanir, Dikkat edilecek hususlar. İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Akvaryum baliklarinda makroskopik muayene İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Tatli su akvaryum baliklarinda rastlanilan belli basli viral enfeksiyonlar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Tatli su akvaryum baliklarinda rastlanilan belli basli bakteriyel enfeksiyonlar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Mantar enfeksiyonlari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Vize sinavi Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Paraziter enfeksiyonlari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Tümoral hastaliklar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Metabolik hastaliklar İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Göz ve deri hastaliklari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Akvaryumlarda dezenfeksiyon ve uygulamalari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Akvaryumlarda medikament uygulamalari İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Vitamin ve yemleme bilgisi,Rapor hazırlama İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yıl sonu sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yıl sonu sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51