SUF324 Su Ürünleri İşlemede Biyoteknolojik Uygulamalar

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF324
Ad Su Ürünleri İşlemede Biyoteknolojik Uygulamalar
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. YASEMEN YANAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünleri isleme teknolojisinde biyoteknolojik gelismeleri taniyarak, biyoteknolojik uygulamalar ve bu alanda kullanilan biyoteknolojik yöntemler konusunda temel bilgileri kazanmaktir

Dersin İçeriği

Bu derste, biyoteknolojinin tanimi, önemi ve baslica uygulama alanlari anlatilarak, geleneksel ve modern biyoteknolojinin farkliliklari ögretilmektedir. Gida biyoteknolojisi alanindaki gelismeler anlatilarak, su Ürünleri isleme teknolojisindeki biyoteknolojik uygulamalar ögretilmektedir. Enzimlerin (Proteaz, lipaz ve transglutaminaz vb.) su ürünleri isleme teknolojisinde islem yardimcilari olarak ve kalite kontrolde kullanilmalari anlatilmaktadir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

YANAR, Y. POWER POİNT OLARAK SU ÜRÜNLERİ İŞLEMEDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR DERS SUNUSU Seafood Safety, Processing, and Biotechnology:Fereidoon Shahidi (Editor), Yvonne M. Jones (Editor), David Kitts (Editor) , CRC Press Gıda Biyoteknolojisi: Necla Aran. Nobel Yayınevi Ankara

Notlar

Seafood safety, processing, and biotechnologyAuthor(s): Jones, Yvonne Marene; Kitts, David D.; Shahidi, Fereidoon Publisher: CRC Press, Year: 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyoteknolojiyi tanımlar, geleneksel ve modern biyoteknoloji arasındaki farkı ayırt eder
ÖÇ02 Tarımsal biyoteknolojiyi kavrar
ÖÇ03 Su ürünleri işleme alanındaki biyoteknolojik yöntemleri açıklar
ÖÇ04 Su ürünlerinde biyoteknolojik uygulamaların sektör için avantajlarını ve dezavantajlarını tanımlar
ÖÇ05 Enzimlerin su ürünleri işleme endüstrisinde işlem yardımcıları olarak kullanımlarını açıklar
ÖÇ06 Su Ürünlerinin kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 2
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoteknolojinin tanimi, gida biyoteknolojisi; geleneksel ve modern biyoteknoloji ve tarihsel gelisimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Akuatik biyoteknoloji: su ürünleri yetistiriciliginde biyoteknolojik uygulamalar, transgenik baliklar; insan sagligina olan etkileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Tartışma
3 Su Ürünleri Isleme Teknolojisinde biyoteknolojik gelismeler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap
4 Enzim biyoteknolojisi, Su ürünleri isleme alaninda kullanimlari Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5 Proteazlarin Kullanimlari ile yöntem gelistirme: protein hidrolizati, balik isleme atiklarindan protein ayrimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Tartışma, Soru-Cevap
6 Balık pullarının temizlenmesinde, kabukluların kabuk ayırma işleminde, tuzlanmış balığın olgunlaşma süresini kısaltmada proteazların kullanımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
7 Kalamarin yumusatilmasinda, Mukozanin vizkozitesini düsürmede proteazlarin kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pigmentlerin Izolasyonu Isleminde, Havyar üretiminde proteaz kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Transglutaminazlarin kullanimi: Tekstür degisikligi yapmak için Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Lipazlarin Kullanimi: EPA ve DHA ekstraksiyonunda kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 Su Ürünlerinin Kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemi ; Kalite göstergesi ve analitik amaçli enzimler; Biyosensörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
13 Taze balik kalitesinin tayininde direkt enzimatik yöntemler: K-degeri, TMA analizi vb. Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Islenmis su ürünlerinde, tür tayininde enzimatik yöntemler, Donmus-çözülmüs balik ürünlerinin tayininde enzimlerin kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Su Ürünleri işleme atıklarından biyoaktif bileşenler eldesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51