Genel Bilgi
Kod | SAFS002 |
Ad | Stress Physiology on Ornamental Plants |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. NEZİHE KÖKSAL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Süs bitkilerinin abiyotik ve biyotik stres faktörleri koşullarına karşı morfolojik, fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler tepkilerini öğrenir.
Dersin İçeriği
Abiyotik ve biyotik stres faktörleri (besin noksanlığı, su noksanlığı, düşük veya yüksek sıcaklık, UV, tuzluluk, ağır metal, hastalık ve zararlı vb.) ve bu stres faktörlerinin süs bitkileri üzerindeki etkileri hakkında bilgi sahibi olur.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Süs Bitkilerinde Stres Fizyolojisi ders notları (basılmamış)
Notlar
Plant Physiology (Bitki Fizyolojisi), 5th Edition (2010) Lincoln Taiz, Eduardo Zeiger
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Abiyotik ve biyotik stres faktörlerine dair temel kavramları tartışır |
ÖÇ02 | Süs bitkilerindeki fizyolojik süreçleri anlar |
ÖÇ03 | Abiyotik stres faktörlerine karşı süs bitkilerindeki fizyolojik değişimleri yorumlar. |
ÖÇ04 | Farklı biyotik stres faktörleri koşullarında süs bitkilerinin fizyolojik değişimlerini yorumlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | 1 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Süs bitkilerinin tanımlanması ve gruplandırılması | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
2 | Bitkilerdeki fizyolojik süreçlerin tanımlanması | Literatür taraması ve sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Fotosentez | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Solunum | Literatür taraması ve sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Karbonhidrat metabolizması | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Enzim metabolizması | Literatür taraması ve sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Protein metabolizması | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ders notu ve önerilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Moleküler değişimler | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Sekonder metabolitler | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Biyotik stres faktörleri | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Abiyotik stres faktörleri | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Stres faktörlerine karşı morfolojik değişimler | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Stres faktörlerine karşı fizyolojik değişimler | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Süs bitkilerinde strese dayanım ve tolerans | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Uygulama ve ders konularının tekrarı | Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
17 | Yıl sonu sınavı | Ders notu ve önerilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 6 | 84 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 6 | 12 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 12 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 142 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,68 | ||
AKTS | 6 AKTS |