SAFS0023 Feed Intake and Its Control in Farm Animals

6 AKTS - 3-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS0023
Ad Feed Intake and Its Control in Farm Animals
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersi alan öğrencilerin çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin nasıl kontrol edildiği ve mekanizmalarının neler olduğunu anlaması veya bilmesi beklenmektedir. Ayrıca, ders sonunda öğrenciler farklı çiftlik hayvanları türlerinde sindirimi bilmeleri ve açığa çıkan ürünlerin akıbetlerini öğrenmeleri beklenmektedir.

Dersin İçeriği

Çiftlik hayvanlarında yem tüketimi karmaşık bir konudur. Bu nedenle, yem tüketimini kontrol eden faktörler ve mekanizmaları bilindiğinde tamamen anlaşılması ve manipüle edilmesi de mümkün olabilecektir. Bu kapsamda, mevcut derste yem tüketiminin temel özellikleri, yem tüketim ölçüm metotları, öğünlerin analizleri ve yem tüketim teorileri üzerinde durulacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Bu dersi alacak öğrencilerin lisans döneminde temel hayvan besleme, kanatlı ve ruminant besleme derslerini almaları ya da öğretim üyesiyle görüşmeleri gerekmektedir.

Kaynaklar

The Voluntary Food Intake of Farm Animals (Forbes, J.M., Butterworths, UK).

Notlar

Feeds and Feeding


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bu kursun sonunda öğrenciler: - Çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin ne olduğunu öğrenecektir.
ÖÇ02 Çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin nasıl kontrol edildiğini öğrenir.
ÖÇ03 Farklı çiftlik hayvanları türlerinde sindirimi sistemlerini öğrenir.
ÖÇ04 Farklı çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin temel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ05 Bu kapsamda, yemin temel özellikleri, yem alımını ölçme yöntemleri üzerinde durulacaktır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. 1
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yem tüketim kontrol teorileri Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Mide ve bağırsaklardaki mekanoreseptörler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Mide ve bağırsaklardaki şemoreseptörler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Merkezi sinir sisteminin kontrolü Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Yem tüketimi üzerinde fizyolojik dönem ve verimliliğin etkisi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Yem tüketimini etkileyen rasyonla ilişkili faktörler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara sınav yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Taze ve saklanmış otların tüketilmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yem tüketiminin tahminlenmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Yem tüketiminin manipülasyonu Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Beslenme davranışları Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Kanatlılarda yem tüketiminin ölçülmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Ruminantlarda yem tüketiminin belirlenmesi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Hayvan beslemede son gelişmeler Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları yazılı sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 1 1
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 153
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,12
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 11:20