Genel Bilgi
Kod | SAFS0023 |
Ad | Feed Intake and Its Control in Farm Animals |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3.5 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersi alan öğrencilerin çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin nasıl kontrol edildiği ve mekanizmalarının neler olduğunu anlaması veya bilmesi beklenmektedir. Ayrıca, ders sonunda öğrenciler farklı çiftlik hayvanları türlerinde sindirimi bilmeleri ve açığa çıkan ürünlerin akıbetlerini öğrenmeleri beklenmektedir.
Dersin İçeriği
Çiftlik hayvanlarında yem tüketimi karmaşık bir konudur. Bu nedenle, yem tüketimini kontrol eden faktörler ve mekanizmaları bilindiğinde tamamen anlaşılması ve manipüle edilmesi de mümkün olabilecektir. Bu kapsamda, mevcut derste yem tüketiminin temel özellikleri, yem tüketim ölçüm metotları, öğünlerin analizleri ve yem tüketim teorileri üzerinde durulacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Bu dersi alacak öğrencilerin lisans döneminde temel hayvan besleme, kanatlı ve ruminant besleme derslerini almaları ya da öğretim üyesiyle görüşmeleri gerekmektedir.
Kaynaklar
The Voluntary Food Intake of Farm Animals (Forbes, J.M., Butterworths, UK).
Notlar
Feeds and Feeding
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bu kursun sonunda öğrenciler: - Çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin ne olduğunu öğrenecektir. |
ÖÇ02 | Çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin nasıl kontrol edildiğini öğrenir. |
ÖÇ03 | Farklı çiftlik hayvanları türlerinde sindirimi sistemlerini öğrenir. |
ÖÇ04 | Farklı çiftlik hayvanlarında yem tüketiminin temel özelliklerini öğrenir. |
ÖÇ05 | Bu kapsamda, yemin temel özellikleri, yem alımını ölçme yöntemleri üzerinde durulacaktır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | 1 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | 1 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yem tüketim kontrol teorileri | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Mide ve bağırsaklardaki mekanoreseptörler | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Mide ve bağırsaklardaki şemoreseptörler | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Merkezi sinir sisteminin kontrolü | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Yem tüketimi üzerinde fizyolojik dönem ve verimliliğin etkisi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Yem tüketimini etkileyen rasyonla ilişkili faktörler | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Yem tüketimini etkileyen çevresel faktörler | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara sınav | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Taze ve saklanmış otların tüketilmesi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Yem tüketiminin tahminlenmesi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Yem tüketiminin manipülasyonu | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Beslenme davranışları | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Kanatlılarda yem tüketiminin ölçülmesi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Ruminantlarda yem tüketiminin belirlenmesi | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Hayvan beslemede son gelişmeler | Kaynak okuma, web tarama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | yazılı sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 4 | 56 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 12 | 12 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 28 | 28 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 153 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,12 | ||
AKTS | 6 AKTS |